quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 09. 01. hétfő
  -  Egon, Egyed
Makó

Negyven éves a Papp Cukrászda!

2021. július 28.

Nagyapáról a fiára, fiáról pedig az unokákra szállt a cukrász mesterség és a vállalkozó szellem. Immáron negyven éve üzemel a Papp Cukrászda, ahol szinte minden terméket az eredeti alapok szerint készítenek még a mai napig is.

A jubileum alkalmából felkerestük Papp Dániel cukrászt, az egyik unokát, aki elmondta, hogy náluk a cukrász mesterség már egy családi hagyomány. A nagyszülei nyitották a Papp Cukrászdát 1981-ben, és ismertette, ez Makó legrégebbi, jelenleg is működő cukrászdája.

„A receptek kezdetektől fogva megmaradtak. Gyakorlatilag mi az alapokat ugyanúgy készítjük, mint 40 évvel ezelőtt. Azokon semmit nem változtattunk. Nyilván vannak modernebb technikák, de az alapok ugyanazok.”

-Ismertette Papp Dániel

Milyen különleges fagylaltjaitok vannak jelenleg?

A klasszikusokon túl a sóskaramelles ízesítésűt, a fahéjas isler fagyit, és a málnás, pisztáciás ízűeket sorolnám most ide.

Milyen tradicionális süteményeitek vannak?

A tradicionális süteményeink közül a dobostortát és a Fedora tortát emelném ki. Van Eszterházy tortánk is, csak kissé máshogyan készítjük, így nem is ezt a nevet adtuk neki, hanem a Márvány szelet elnevezést.

A cukrász kiemelte, hogy testvére, Zsófi, aki szintén követte a családi mesterséget, sokféle különböző mentes süteményt készít, így ezek is bővítik a repertorárt. Ilyen szempontból mindenképpen innovatív a családi vállalkozás.

Papp Dániel elmondta, hogy a hagyományos vanília, csokoládé és citromos fagylaltot szinte pontosan ugyanúgy készítik, mint negyven éve.

A cukrász hozzátette, hogy az összes süteményüket saját recept alapján készítik. Sokat kísérleteznek az ízvilággal, rengeteg továbbképzésre is jár a csapat. Ő például Olaszországba fagylaltkészítő tanfolyamra.

Gondolom a járvány a ti munkátokat is megnehezítette.

A járvány elején egyik napról a másikra kénytelenek voltunk bezárni. Szűk két hónapot zárva voltunk, próbálkoztunk mellette a kiszállításokkal, de természetesen nem volt az igazi. Nem szerettük volna a vendégeinket sem cserbenhagyni, családi eseményekre szállítottuk. Előrendelés alapján tudtak rendelni. A nyitáskor ugyanúgy tudtunk újra termelni, a vendégeink is támogattak minket, amiért hálásak is vagyunk.

A Papp Cukrászdában csak a melegebb időszakokban vásárolható fagylalt. Annak a hívei, hogy az a jó fagyi, amit frissen fagyasztanak minden reggel.

„Mindig annyit termelünk, amennyit értékesíteni is tudunk”

-tette hozzá Papp Dániel.

„Több mint 100 fajta fagyit tudunk produkálni, forgásban kerülnek a pultba. Süteménynél is a szám 50 felett van, pontosan nem tudom megmondani. Sűrűn van, hogy mi is kísérletezünk, nem mindegyik kerül a pultba. Szerintem elég széles a választék, egészen a hagyományosoktól a különlegesekig”

-emelte ki a cukrász.