quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 08. 28. csütörtök
  -  Ágoston
Makó

Málnás habcsókos csiga – Limara ajánlásával

2021. július 25.

Egy igazi nyári finomságot ajánl olvasóink figyelmébe Libor Mária „Limara”, aki a Makó Híradónak elárulta: több fajta, illetve friss és fagyasztott gyümölccsel is elkészíthető a recept, amit a kezdők is bátran kipróbálhatnak!

Mint Libor Mária portálunknak elárulta, két okból is erre a receptre esett a választása: az egyik oka, hogy ez a kedvence, és most aktuális is, hiszen gyümölcsöt tartalmaz, így ez egy tipikusan nyári recept, a másik oka pedig, hogy kelt tésztával készül, ami hozzá kapcsolódik, hiszen elsősorban a kelt tésztákat szokta népszerűsíteni.

– Ez nagyon különleges attól, hogy egy habcsókot készítünk a tésztára, az a tölteléke, és arra pakoljuk rá a sok gyümölcsöt. Egy nagyon lágy, kellemes ízű kalácsot kapunk tulajdonképpen – emelte ki a Limara.

Elárulta továbbá, bár málna szerepel a receptben, bármilyen gyümölccsel elkészíthető, ráadásul fagyasztott gyümölccsel is működik, ez esetben viszont a fagyasztott gyümölcsöt egy kicsit be kell cukorral forralni és egy kicsit meg kell kötni, például egy nagyon kevés étkezési keményítővel, és ebből a lekvárszerűségből kell kis halmokat rakni a habcsókra.

Mint rámutatott, véleménye szerint ez egy könnyebb recept, így ennek bárki nekiállhat, egyetlen buktató a kelt tészta készítése, de a kezdők is bátran kipróbálhatják, az elkészítés és a formázás is egyszerű.

Málnás habcsókos csiga

60 dkg finomliszt

1 tk. só

3 ek. cukor

3 dl tej

3 tojássárgája

5 dkg puha vaj

2,5 dkg friss élesztő

Töltelék:

3 tojásfehérje

10 dkg cukor

20-25 dkg málna

10 dkg étcsokoládé

0,5 dl tejet meglangyosítunk, beleszórunk 1 tk. cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Alaposan elkeverjük. Félretesszük, amíg felfut.

Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot, összevegyítjük. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a többi tejet, az élesztős tejet, a tojások sárgáját és a puha vajat. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a kissé lágyabb tésztánk szép sima, fényes felületű, és elválik az edény aljától a tálat letakarjuk, és a tésztát 45-50 percig kelni hagyjuk.

Amíg a tésztánk kel a csokoládét durvára vágjuk, és sütőpapírral kibélelünk egy kb. 25×30 cm nagyságú tepsit.

Amikor a tésztánk megkelt a tojások fehérjéből a cukorral, és egy csipet sóval kemény, fényes habot verünk.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 55 x 35 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. Rákenjük a tojáshabot úgy, hogy az egyik hosszabb oldalánál 2-3 cm széles rész szabadon maradjon. Egyenletesen rászórjuk a felaprított csokoládét és a málnát. A hosszabb oldalától kezdve feltekerjük. Ezután egy éles késsel 12 egyforma darabba vágjuk. A tekercseket az előkészített dobozformába sorakoztatjuk.

A kalácsot kb. 30 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A megkelt tésztát az előmelegített sütőbe toljuk, a hőt 170 fokra mérsékeljük, és kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

Frissen az igazi.

Málna helyett készíthetjük szederrel, ribizlivel, áfonyával, meggyel, sárgabarackkal, szilvával.



Fotók forrása: Libor Mária