quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 08. 28. csütörtök
  -  Ágoston
Makó

Magyarország a paradicsomok paradicsoma?

2021. július 25.

Noha csak alig pár száz éve ismerjük Európában ezt az Újvilágból származó, húsos szaftos „gyümölcsöt”, nem mondunk zöldségeket azzal, hogy a magyar konyha nyári sztárja a paradicsom. És most már nem csak július és augusztus ontja a pirosló bogyókat, hanem a fejlett melegházi termesztésnek köszönhetően egész évben a háziasszonyok és az éttermek rendelkezésére áll – írja az Index.

DE VAJON AZ ÜVEG ALATT NEVELKEDETT PARADICSOM, VAN OLYAN, MINT A SZABADFÖLDI? ENNEK JÁRT UTÁNA AZ INDEX.

„Sokunknak a nagyszüleink veteményesében termett paradicsom volt az igazi etalon pedig, ha most újra kóstolnánk, csalódottak lennénk” – állítja Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője. „Mindez pedig objektív mérőszámokkal is bizonyítható. A paradicsom élvezeti értékét, édességét az úgynevezett Brix szám mutatja. Ez 30 évvel ezelőtt, egy kerti paradicsom esetében 4-5 volt. Ma az átlag 7-8, a koktélparadicsomoknál 9-10, a legédesebb, bon-bon méretű Cukorfalatunk pedig eléri a 12 Brixet is.”

Az interjúban többek között azt a kérdést is feltette az Index, hogy vége lesz a magyar paradicsom paradicsomi állapotának?

Amiatt nem kell aggódni. Árban ugyan nem lehet a nagy termelőkkel versenyezni, minőségben mindenféleképpen. A helyben termesztett paradicsom mindig finomabb lesz. Ha egy gyümölcsöt 2000 kilométerre szüretelnek le tőlünk, annak a likopin tartalma hatodára zuhan, mire ideér. Nem is beszélve arról, hogy félig éretten szedik és csomagolják, egy adott fürtön még 4 szem is zöld. Mindezt azért, hogy mire 8 nap alatt Magyarországra kerül, még kemény maradjon. Ugyan a paradicsom utánérő, bepirosodik, beltartalma viszont nem nő. Tehát egy félig érett paradicsom hiába lett végül piros, nem lesz olyan ízű, mint a helybéli. Másik gond, hogy a leszedett gyümölcsöt általában 7 Celsius fokon szállítják, pedig a 17 fok lenne az ideális számára 75 százalékos páratartalom mellett.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.