quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Kiskert-M: ahol minden földi jó terem

2021. július 24.

A vásárhelyi Nagy Mercédesz nemcsak hogy vegyszermentesen termeli meg a zöldségeket gyümölcsöket, ízletes lekvárokat, szörpöket és zöldségkrémeket is készít belőlük.

A 23 éves, idén nyáron vidékfejlesztési agármérnöki diplomát és dísznövénykertészeti oklevelet szerző Mercédesz nem tudta elképzelni, hogy egy irodában dolgozzon, így aztán egy olyan területbe vágott bele, amely vonzotta: zöldség-és gyümölcs termesztésbe, méghozzá vegyszermentesen.

„Úgy gondoltam, ebbe egyedül is belekezdhet az ember, feladtam egy hirdetést, hogy kertet keresek, cserébe csak a terményt és a rendbentartást tudom fizetségképpen adni. Nagyon sokan válaszoltak a hirdetésemre, úgyhogy ez a kert is, amiben most tevékenykedem, nem az enyém” – mesélte a kezdetekről Mercédesz. Hozzátette, bár csak tavaly kezdte a termelést és az iskola miatt nem volt annyi ideje rá eddig, mint szerette volna, máris van sok-sok visszatérő vásárlója.

Vegyszermentes, tehát drágább? Igen. Több a költsége így a termények előállításának, és több zöldség-gyümölcs megy tönkre, mint a vegyszeres termelésnél. Éppen ezért a piacon nem is árul Mercédesz, hiszen ott tapasztalatai szerint az emberek az árat nézik. Ő az interneten kezdte megkeresni saját közönségét, amely szépen bővül. A terve az, hogy ebből éljen meg, és legyen egy saját kertje.

Zöldségdobozokban is utazik. Vásárhelyen egyedülálló módon zöldségdobozokat állít össze hétről hétre, és ki is szállítja azokat ingyen a város belterületén bárhová. Mint mondta, a zöldségdobozokkal az is a célja, hogy mindenféle terményből vigyenek az emberek, ugyanakkor nagy elve, hogy minden megmaradt zöldséget és gyümölcsöt feldolgoz. Így például lekvárfőzésbe kezdett (eper, sárgabarack, meggy), ami annyira magával ragadta, hogy már kevés is néha hozzá gyümölcs. Hamarosan főzni fog szilvalekvárt és feketeszeder lekvárt is.

Készít egyébként cukormentes lekvárokat is, xilittel. Szörpöket is vásárolhatunk tőle, és most debütál zöldségkrémjeivel. Van például egy NégyZé nevet kapott terméke, ebben paprika, padlizsán, sárgarépa és vöröshagyma van. Ezt egyébként mi is megkóstoltuk, csak szuperlatívuszokban tudunk róla beszélni. Mennyei!

De készített a napokban Mercédesz lilahagymalekvárt és „nekiesett” a paprikakrémgyártásnak is.

Vasárnap Algyőn mutatja be a Szent Anna napi Búcsúban késztermékeit. 7 féle lekvárral és 6 féle zöldségkrémmel vár mindenkit és kóstolókkal is.

És hogy mik teremnek nála jelenleg? Van itt mindenféle földijó, krumpli, többféle paprika, több mint 10 féle paradicsom, csemegekukorica, mángold, cékla, szilva, és szeder is többek között, hamarosan pedig cukkini is lesz. Fűszernövényeket is termel már, és minden tavasszal palántákat vásárolhatunk tőle.

Az általa összeállított zöldségdobozokon kívül természetesen bármit rendelhetünk tőle a kínálatból, azt is kiszállítja.

Ötletből, szorgalomból, kreativitásból nincs hiány, és szeretetből sem. Mercédesz nagyon szeret ezzel foglalkozni, de saját bevallása szerint ezt máshogyan nem is lehetne, hiszen rengeteg munka van benne.

A Kiskert-M-et megtaláljuk a Facebookon, de van saját weboldala is. Nézkélődjünk, kóstoljunk, rendeljünk!

Egy kis válogatás a kínálatból: