Már javában tart a dinnyeszezon Vásárhelyen

Sárga vagy görög, tök oltott vagy hagyományosan saját gyökérzeten nevelt – már javában tart a dinnyeszezon Vásárhelyen is. A szezon aktualitásairól a hódmezővásárhelyi kézműves kockadinnyéjéről elhíresült Pap Róbert őstermelőt kérdeztük.
Róbert és családja idén két hektáron, összesen tizenkétezer palántán nevelte dinnyéit, ami szerinte akkor lehet igazán finom, ha a színe jó, az íze édes és az állaga friss.
Ennek érdekében a hazánkban jelentős mértékben elterjedt tök alanyos oltással szembe menve, Róbert is azon kevés termelők közé tartozik, aki saját gyökérzetén neveli dinnyéit, ezzel garantálva a minőséget.

Kérdésünkre, hogy hogyan alakul az idei dinnyeszezon Róbert azt válaszolta, hogy mivel országosan hideg volt a tavasz, úgy tűnt, hogy csúszni fog a dinnye is, ám a nagy nyári szárazság következtében időben el tudott indulni a szezon.
Azt, hogy hogyan is alakul, még nem tudom konkrétan megmondani. Nagyon kellene az eső, mert hiába öntözzük a földet, nem tudjuk megadni azt a kellő vízmennyiséget, amit a csapadék biztosít a növény számára. Finomak a dinnyék és szépek, ám a mennyiségük augusztusban derül majd ki, a szárazság miatt azonban szerintem kevesebb lesz a termény
– árulta el az őstermelő.

Róbert neve egyébként ismerős lehet a vásárhelyiek számára, a Pap család ugyanis 35 éve foglalkozik dinnyetermesztéssel, ő maga pedig 7 évvel ezelőtt csatlakozott a vállalkozáshoz. A neve és az általa készített kézműves kockadinnyék tavaly már körbejárták az országos sajtót és természetesen mi is írtunk róla.

A Pap család dinnyéjéből piaci naptól függetlenül bármelyik nap van lehetőségünk vásárolni, az ára pedig nagyjából 260 forint/kg áron mozog.