A jövő szakácsai szorgoskodtak a Corvinban

Nem csupán a főzés csínját-bínját, hanem a kapcsolódó szakmai ismeretanyagokat is megismerhették a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola „Kiskukták” táborának résztvevői június 21.-e és 25.-e között.
Az intézmény beszámolója:
A nagysikerű, teltházas, ötnapos program a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával és együttműködésével valósult meg. Szani Marianna szervezőtanár beszámolója.
Az első napon a Tankonyha, az Interspar, a Tesco, valamint a Kereskedelmi szaktanterem volt „porondon”, a helyszíneken Albert Ferenc István, Földesi Gábor, Bereczkiné Palócz Gyöngyi, Török Ferenc, Pap Norbert és Kemény Adrienn foglalkozott a diákokkal. Az ismerkedés után az első nap központi eleme az iskolánkban oktatott szakmák közül a Kereskedelem ágazat bemutatása volt. A kiskuktákkal a baleset- és tűzvédelmi oktatás, valamint a tankonyhán elfogyasztott finom reggeli után felkerekedtünk aznapi üzemlátogatásunk helyszíneinek bejárására.

Első állomásként az Intersparba érkeztünk, onnan pedig a Tescoba mentünk tovább. Az Intersparban az üzletvezető-helyettes, a Tescoban pedig az üzletvezető kísért végig bennünket. Mindkét üzletben megnézhettük a különböző raktárakat, hűtőket, az áruátvevő helyiségeket. A kereskedelemben használt gépek, eszközök (targonca, rolli kocsi, darálók, szeletelők) megtekintése mellett bemutatták nekünk a szelektív hulladékgyűjtést is. Sok érdekes információt hallottunk az üzletek működéséről: beszerzésről, készletgazdálkodásról, a cégek munkaerő megtartó szerepéről, napi forgalmakról, árusított cikkek számáról, az üzlethelyiség nagyságáról, vagyonvédelemről és az új fogyasztói szokásokhoz igazodó várható átalakításokról is.

Délben a tankonyhán a szakoktatók borsólevessel, rántott hússal, burgonyapürével, valamint palacsintával várták a kereskedelmi egységekből visszatérő elcsigázott, éhes csapatot. Az ebéd utáni programot mozgásos feladattal vezettük be, majd tanulásmódszertannal vegyített memóriajátékot játszottunk, melynek célja a táborban résztvevő tanulók neveinek megjegyzése volt. A hátralévő időben a gyerekek kipróbálhatták magukat eladóként: használhatták a kereskedelmi szaktanteremben lévő pénztárgépeket, valamint saját kezűleg dekorációkat – szalagrózsát – készítettek.

Június 22-én kedden, a közös reggeli után kerékpárra pattant a kis csapat, majd Draskovics Diána, Rózsa Sándor és Pap Norbert kollégák kíséretében Mártélyra kerekeztek ki. Farkas Miklós és Mocsári Ernő kollégák a kiérkező fiatalokkal közösen előkészítették az alapanyagokat a bográcsos csülökgulyáshoz.
Ezután csapatokat alakítottak, és gasztronómiai érdekességekből összeállított feladatokat oldottak meg, valamint fűszerfelismerési feladatokat kaptak. Közben a gulyásba folyamatosan darabolták és tették bele az alapanyagokat. A leghosszabb és legunalmasabb feladat a csipetke elkészítése volt. 12 óra 30 percre elkészült az ebéd, és mindenki jóízűen falatozott. Ebéd után levezetésként séta következett a vízparton.

Június 23-án szerdán,Bádonyi Mihály, Földesi Gábor, Albert Ferenc, Dr. Tímárné Berta Adrienn, Szilasi Edit Márta, valamint Mocsári Ernő irányították a kiskuktákat. A nap fő célkitűzése az volt, hogy a táborban résztvevők betekintést kapjanak a vendégtéri értékesítés alapjaiba, megismerkedjenek a Pincér-vendégtéri szakemberek feladataival, többek között: a vendéglátás munkavállalóival szemben támasztott szakmai követelményekkel és elvárásokkal, az egészségtudatos táplálkozás alapjaival, valamint fogalomrendszerével, továbbá a higiéniai előírásokkal, néhány egyszerű, vendégekkel „érintkező” felszereléssel és munkaeszközzel.
Ezen kívül szó volt még az egyszerű alapterítés formáiról, a vendég- és szervizterek előkészítésének alapműveleteiről, egyszerű kevert italok készítéséről, illetve a vendégekkel, ügyfelekkel történő kapcsolatfelvétel és kommunikáció szabályokról, s nem utolsó sorban a munkatársakkal történő együttműködés alapjairól.

A gyerekek szalvétát hajtogattak, megismerkedtek a tányérokkal, poharakkal, evőeszközökkel, bárfelszerelésekkel. Báritalokat készítettek: 5 féle koktél közül mindenki elkészíthette a maga kedvencét. Emellett frilleztek, roston sütöttek, húst szeleteltek, megtudták, hogy mit kínál egy salátabár. Ebéd után szóbeli tájékoztatót kaptak a Corvin szakképzési irányairól, továbbtanulási lehetőségekről, a szakma elvárásairól, a vendéglátás munkaerőpiaci helyzetéről.
Az átadott információk alapvető célja az volt, hogy a program résztvevői megfelelő információkat kapjanak a szakképzési irányokról (szakképző iskola, technikum), a szakmastruktúráról, az alapozó vizsga tantárgyairól, az alapvizsga követelményeiről, a képzési és kimeneti követelményekről. Megtudhatták, hogyan szolgálnak fel a csúcsgasztronómiában, videón nézték meg, mit csinál egy a bártender és egy sommeliere, sőt tájékoztatást kaptak a szakmai versenyekről is.
Június 24-én csütörtökön, Kovács Anett, Mihály Orsolya, dr. Vékonyné Oláh Andrea, Balogh János, Bocsor Magdolna és Szani Marianna segített a gyerekeknek. A Kentaur Lovaspanzió és Pihenőparkban kezdődött a nap, a táborlakók megismerkedtek az ott folyó munkával, megtudták, mi mindennel töltheti el a vendég a szabadidejét.

A lovak is osztatlan sikert arattak. Az iskolába visszatérve turisztikai kvízzel folytatódott a nap, majd ebéd után a Gingko Hotelt látogatta meg a kis csapat. Megnézték a szobákat, elmesélték nekik, mit csinál egy recepciós és a többi szállodai dolgozó. Levezetésképpen egy jó hangulatú Kahoot és egy kooperatív labdajáték zárta a napot.
Az utolsó, június 25-i nap is tele volt élménnyel, melyeket Bereczkiné Palócz Gyöngyi, Török Ferenc, Albert Ferenc és Földesi Gábor „koordinált.” Ekkor a tizennyolc diák a Cukrász szakmával ismerkedett meg. A délelőtt folyamán dobostortát készítettek, mézeskalácsot díszítettek, ebédre pizzát sütöttek maguknak, majd ebéd után a Szőke cukrászdába mentek üzemlátogatásra.A tábor lezárásaként minden kiskukta oklevelet vehetett át.
Forrás Corvin Iskola