quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Itt a meggyszezon! Vegyük, együk, készítsük!

2021. július 04.

Beköszöntött a meggyszezon, mi pedig tippeket adunk ennek a nagyon finom és nagyon egészséges gyümölcsnek a felhasználásához.

Mielőtt megosztunk pár ötletet, nézzük azonban meg, miért is érdemes meggyet fogyasztani.

Bizonyítottan kiváló gyulladáscsökkentő és vértisztító hatású, teljes értékű B és C-vitamin valamint ásványi anyag tartalma (kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink) hasonlít a cseresznyééhez. De közel 10-szer annyi A vitamint tartalmaz, mint „édesebb társa”. Kimagasló az antioxidáns tartalma is, cukortartalma alacsony, így diétázók és IR-esek, cukorbetegek is fogyaszthatják (utóbbiak persze alaposan figyelve a bevitt mennyiségre!) (Fotó pixabay)

A meggy – szerintünk legalábbis – önmagában is mennyei csemege, savanykás íze miatt frissít is a nagy melegben, ugyanakkor közkedvelt, hogy tejszínhabbal fogyasztják az emberek. Nem a flakonosat fogjuk ajánlani ehhez – pár perc alatt fel tudunk verni egy kis habtejszínt, tehetünk bele cukrot, vagy édesítőszert is, és rákanalazva a kimagozott meggyre már kanalazhatjuk is – legjobb jól behűtve egyébként.

Hűsítő joghurtot is készíthetünk belőle, natúr joghurt (vagy natúr görög joghurt), pici vanília – lehetőleg esszencia – méz vagy cukor vagy édesítőszer, mentalevél összetörve és leturmixolt meggy (párat vágjunk félbe és úgy tegyük bele), és már kész is. Ezt a verziót egyébként jégkrémformába is önthetjük, -előtte nagyon alaposan keverjük ki – kapunk sok helyen jégkrémpálcikát is már, és ennyi, készen is van az adalékanyagmentes, finom házi jégkrém. (fotó forrása unsplash.com)

Mindenféle sütiben jól mutat, és finom

Tehetjük piskótába – a „legenda” szerint ha előtte lisztben forgatjuk meg, akkor nem ül le a sütemény aljára, mi mondjuk ígyis úgyis szeretjük, ha lent csücsül, ha a tetején van.

Használhatjuk pitébe, nagyon szereti a fahéjat, azt ki ne hagyjuk. (Fotó unsplash.com) Ha pitébe tesszük, készíthetjük pudingosra is, ehhez semmi mást nem kell tenni, mint vaníliapudingot főzni, beletenni egy kis meggylevet vagy szörpöt és magát a meggyet, tetszőleges méretben, majd összekeverni. Ámbár még finomabb, ha mi magunk főzünk vaníliakrémet, tojássárgájából, tejből, vaníliából lisztből és cukorból.

Kiválóan házasítható a túróval is! Túróból, tojásból, meggyből, édesítőszerből vagy cukorból krémet keverünk ki, és azt töltjük akár a pitetésztába, akár lisztet és tejet hozzáadva „keverős” sütinek. (m.j. a túró lehetőleg legyen áttörve, hogy minél krémesebb állagot kapjunk).

Szuper ki párost alkot a ribizlivel, vagy a rebarbarával, bátran keverjük őket egy sütin belül is, de arra ügyeljünk hogy a tészta édes legyen.

Mint a legtöbb gyümölcs, kiválóan passzol a csokoládéhoz, mi most leginkább egy meggyes-csokis-marcipános muffint dobnánk össze belőle. (fotó pixabay)

Természetesen a meggybefőtt is nagy sláger, vagy a meggylekvár, utóbbit egyébként nagyon jól lehet variálni. Készíthetjük rumosan vagy konyakosan, tehetünk bele cseresznyét vagy rebarbarát.

Az interneten számos receptet találunk, egyik gusztusosabb mint a másik.

Borítókép pixabay.com