Itt a meggyszezon! Vegyük, együk, készítsük!

Beköszöntött a meggyszezon, mi pedig tippeket adunk ennek a nagyon finom és nagyon egészséges gyümölcsnek a felhasználásához.
Mielőtt megosztunk pár ötletet, nézzük azonban meg, miért is érdemes meggyet fogyasztani.
Bizonyítottan kiváló gyulladáscsökkentő és vértisztító hatású, teljes értékű B és C-vitamin valamint ásványi anyag tartalma (kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink) hasonlít a cseresznyééhez. De közel 10-szer annyi A vitamint tartalmaz, mint „édesebb társa”. Kimagasló az antioxidáns tartalma is, cukortartalma alacsony, így diétázók és IR-esek, cukorbetegek is fogyaszthatják (utóbbiak persze alaposan figyelve a bevitt mennyiségre!) (Fotó pixabay)

A meggy – szerintünk legalábbis – önmagában is mennyei csemege, savanykás íze miatt frissít is a nagy melegben, ugyanakkor közkedvelt, hogy tejszínhabbal fogyasztják az emberek. Nem a flakonosat fogjuk ajánlani ehhez – pár perc alatt fel tudunk verni egy kis habtejszínt, tehetünk bele cukrot, vagy édesítőszert is, és rákanalazva a kimagozott meggyre már kanalazhatjuk is – legjobb jól behűtve egyébként.
Hűsítő joghurtot is készíthetünk belőle, natúr joghurt (vagy natúr görög joghurt), pici vanília – lehetőleg esszencia – méz vagy cukor vagy édesítőszer, mentalevél összetörve és leturmixolt meggy (párat vágjunk félbe és úgy tegyük bele), és már kész is. Ezt a verziót egyébként jégkrémformába is önthetjük, -előtte nagyon alaposan keverjük ki – kapunk sok helyen jégkrémpálcikát is már, és ennyi, készen is van az adalékanyagmentes, finom házi jégkrém. (fotó forrása unsplash.com)

Mindenféle sütiben jól mutat, és finom
Tehetjük piskótába – a „legenda” szerint ha előtte lisztben forgatjuk meg, akkor nem ül le a sütemény aljára, mi mondjuk ígyis úgyis szeretjük, ha lent csücsül, ha a tetején van.

Használhatjuk pitébe, nagyon szereti a fahéjat, azt ki ne hagyjuk. (Fotó unsplash.com) Ha pitébe tesszük, készíthetjük pudingosra is, ehhez semmi mást nem kell tenni, mint vaníliapudingot főzni, beletenni egy kis meggylevet vagy szörpöt és magát a meggyet, tetszőleges méretben, majd összekeverni. Ámbár még finomabb, ha mi magunk főzünk vaníliakrémet, tojássárgájából, tejből, vaníliából lisztből és cukorból.
Kiválóan házasítható a túróval is! Túróból, tojásból, meggyből, édesítőszerből vagy cukorból krémet keverünk ki, és azt töltjük akár a pitetésztába, akár lisztet és tejet hozzáadva „keverős” sütinek. (m.j. a túró lehetőleg legyen áttörve, hogy minél krémesebb állagot kapjunk).
Szuper ki párost alkot a ribizlivel, vagy a rebarbarával, bátran keverjük őket egy sütin belül is, de arra ügyeljünk hogy a tészta édes legyen.
Mint a legtöbb gyümölcs, kiválóan passzol a csokoládéhoz, mi most leginkább egy meggyes-csokis-marcipános muffint dobnánk össze belőle. (fotó pixabay)

Természetesen a meggybefőtt is nagy sláger, vagy a meggylekvár, utóbbit egyébként nagyon jól lehet variálni. Készíthetjük rumosan vagy konyakosan, tehetünk bele cseresznyét vagy rebarbarát.
Az interneten számos receptet találunk, egyik gusztusosabb mint a másik.
Borítókép pixabay.com