Nyári nagy kedvencünk, a limonádé – alakbarát formában

A limonádé talán kicsit olyan, mint a lecsó. Ahány ház, annyiféleképpen készítik, végtelenségig variálható, igazi frissítő bomba és pikk-pakk összedobhatjuk. Mi most alakbarát verziókat mutatunk, így a diétánkat is tartani tudjuk, vagy az alakunkat megőrizni, arról nem is beszélve, hogy ha cukrosat iszunk, még szomjasabbak leszünk.
Nyári sütögetések, összejövetelek kiváló kísérője lehet, de ha csak mi egymagunkban megkívánunk valami kellemes frissítőt, válasszuk a limonádét.
Noha mint fentebb is írtuk, ahány ház annyiféleképpen készítik, egyetlen egy dolgot jó azonban szem előtt tartani. Friss citromlét használjunk mindig, ne a bolti flakonosat, egészen más az íze, ha az előbbit rakjuk bele.
Mint említettük, a legtöbb limonádét tele nyomják fehér cukorral – a barna sem jobb sokkal – vagy mézzel. Mi most diétás verziókat mutatunk, van olyan jó, mint az „eredeti”, sőt…!
Meggyes-cseresznyés kavalkád
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 liter víz (vagy szóda, ha bubisan szeretjük)
- 20-25 dkg friss kimagozott megy – nem befőtt!
- 20-25 dkg cseresznye kimagozva – nem befőtt
- 5 citrom kifacsart leve, mehet bele egy kis lime is
- jég
- eritrit, vagy xilit ízlés szerint
Semmi más dolgunk nincs, mint a gyümölcsöket pürésíteni vagy csak szétnyomkodni, majd mehet hozzá a citromlé, a víz és az édesítő, no meg a jég. Keverjük alaposan össze! A gyümölcs az alján marad a végén, ezt később ki is kanalazgathatjuk, de a lényeg az íz, a meggy és a cseresznye íze szépen áttevődik a limonádéba. Ajánlott összekeverés után legalább 1-2 órát hagyni hűtőben érlelődni.

fotó: illusztráció, ripost.hu
Levendulás -áfonyás álom
- 3 liter víz
- 4-5 darab citrom
- 2 nagyobb marék áfonya
- sok-sok levendulavirág, mozsárban törjük össze a felét.
- jég
- eritrit vagy xilit, ízlés szerint
- friss mentalevelek
Ugyanaz az eljárás, mint fentebb, de itt hagyjuk tovább hagyni a levendulavirágot a nedűben, legalább 4-5 órát, hogy kieressze az aromáját. Ugyanezt bodzával is megcsinálhatjuk. Itt is az idő fontos.

Fotót illusztráció, édenekert.hu
Dinnyés finomság
- 3liter víz
- jég
- friss görög dinnye mag nélkül, kb 40-50 dkg
- 4-5 citrom leve

fotó illusztráció, pixabay.com
Szerintünk a limonádé akkor a legjobb, ha fanyarkás, de közben édes is, mi egyébként bubisan szeretjük legjobban. Ahhoz, hogy alakbarát legyen, egyébként bármilyen gyümölcsöt használhatunk, aminek nem magas a szénhidrát-és glikémiás indexe. Leegyszerűsítve a savanykásabbakat – kivétel a görögdinnye, mert annak nagy része víz. Használhatunk még maracuját, papayát – utóbbiakat mértékletesebben – grapefruitot, szedret, epret, ribizlit stb… 🙂

fotó illusztráció, pixabay.com
Igyunk sok folyadékot a melegben, ha pedig felnőtt bulira készül, dobhatunk bele kraftnak egy kis vodkát is, ennek ugyanis 0 a szénhidrát tartalma, nem emeli meg a vércukrot. És egyébként meg azért persze óvatosan, felelősségteljesen a mennyiséggel, különösen nagy melegben! De ha cukorbetegek vagyunk, az alkoholt kerüljük minden formában, ahogyan csak módunkban áll.
Kellemes hétvégét, szuper kikapcsolódást kívánunk minden kedves Olvasónknak!