Ínyvitézek, leendő Gasztrolovagok, fegyverbe! Jelentkezz te is a középkort megidéző főzőversenyre!

A VI. Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna idén is, nevezetesen 2021. július 17-én a X. Hód-tavi csata emléktalálkozó rendezvényen várja régi és új Ínyvitézeit, Gasztrolovagjait 47-es Szegedi út melletti MotoCross-pályán a Hódtavi csata emlékművénél.
A tradíciókhoz híven továbbra is szívesen kutatják a XIII. századi főzés, sütés hagyományait a mai igényekhez igazodva, így a menüt is ennek megfelelően kell összeállítani.
Az elkészítés minden fázisa a helyszínen zajlik majd, 8-12 óráig, majd ezt követően veszi kezdetét a zsűrizés. Az eredményhirdetésre várhatóan 14 óra körül kerül sor.
Három kategóriában lehet nevezni az étkekkel:
- Sültek (nyárson. kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)
- Főttek (levesek, raguk, egytálételek – üstben, cserépedényben, bográcsban)
- Tészták (sütemények, főtt tészták, gombócok, töltött tészták, sült tészták)
Nevezési feltételek, szempontok:
- Nevezni saját alapanyaggal lehet; asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodniuk. Nevezési díj nincs.
Az alapanyagok a középkori piaci nyilvántartás alapján többek között az alábbiak lehetnek:
marha, sertés, birka, kecske, baromfi, madarak, hal, nyúl, vadhús, tojás, sajt, túró, vaj, tejszín, savó, tejföl, száraz borsó, bab, lencse, árpa, kender, mák, mogyoró, mandula, zab, köles, hagyma, fokhagyma, uborka, tök, káposzta; alma, körte, cseresznye, meggy, szamóca, dinnye, som, szilva, kökény, őszibarack, zöld dió, aszalt gyümölcsök; sáfrány, bors, köménymag, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szerecsendió virág, kapor, ánizs, cukor, só, olaj és természetesen a vadon termő gyógy- és fűszernövények)
TILOS a kávé, tea, paprika, paradicsom, kukorica, burgonya használata!

- A nevezéseket 2021. július 15-ig várják.
Ha csapatról van szó, a csapat és a csapatkapitány nevének megadásával, de nevezni természetesen egyénileg is lehet, az elérhetőségek és az étel elnevezésének pontos leírásával, Csáki Zsolt szervezőnél a [email protected] elektronikus levélcímen. A levél tárgya: HGT 2021 legyen.
Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet.
Minden ételt külön jelentkezési lapon szükséges feltüntetni!
- Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva.
Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges!
Fokozottan figyelni kell és betartani a járványügyi helyzetre vonatkozó szabályozásokat!
- Az ételeket a csapatok által delegált zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az arany~, ezüst~ és bronzminősítésű Gasztro-lovagi címet.
Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.
Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!
Fotók: archív