Ezüst minősítést nyert el a vásárhelyi Tibchili a Magyar Ízek Versenyén

“Két termékkel neveztünk az idei Magyar Ízek Versenyére, két BBQ szósszal, szokás szerint az utolsó pillanatban, de mentségünkre szóljon, palántaszezon volt, ez az első, utána jöhet csak a verseny. Pénteki napra esett a beérkezés határideje, szerda este készültek a szószok, csütörtökön adtuk át a futárnak a csomagot, pénteken szerencsére megérkezett” – mesélte nekünk Dobsa Tibor, a Tibchili egyik tulajdonosa és megálmodója.
Hozzátette, mindig megfogadják, hogy majd legközelebb több termékkel indulnak, és más versenyekre is neveznek, de olyan pörgősek a mindennapjaik – köszönet ezért a vásárlóiknak – hogy mindig lecsúsznak a versenyekről. Emellett az igazi zsűri nekik továbbra is a vásárlóik, hiszen az ő visszajelzéseik számítanak nekik igazán.
No de ezüst minősítés, mit is jelent ez? Igen komoly szemlén, zsűrizésen esnek át a benevezett termékek. Egyébként nem a beérkezett termékeket rangsorolják, hanem mindegyik termék önmagával versenyez: nézik, vizsgálják az ízt, illatot, állagot, ezeket pontozzák, és ha elér egy szintet, akkor kaphat minősítést – tudtuk meg Tibitől.

Tibi és felesége Szilvia, nemcsak az életben alkotnak egy csapatot, hanem a chiliben is. Fotó archív/Vásárhely24
A Jockey – Whisky smoke BBQ szószuk ezüst minősítést kapott, de mit is kell erről a szószról tudni és mihez használhatjuk fel, mihez ajánlja a szakértő-termelő, a Tibchili?
“A Jockey – Whisky smoke BBQ szószunk nekünk is egy nagy kedvencünk, ahogy a neve is utal rá, egy füstös, whisky-s, kellemesen csípős, klasszikusabbnak tűnő BBQ szószt kell elképzelni, de van benne egy kis csavar, nem egy bolti tucat termék. Rengeteget kísérleteztünk vele, kezdve az alapanyagok füstölésével, hiszen itt is többféle füstölőfát kipróbáltunk (alma, bükk, cseresznye, tölgy, whiskys tölgy, pekándiófa, stb.), majd a megfelelő chili kiválasztása, annak is a füstölése, utána a hozzá passzoló whisky, amiről annyit árulok el csak, hogy nem egy kommersz fajta, és persze az arányok, fűszerek, stb. Rengeteget teszteltünk, hogy egy olyan elegyet kapjunk, amit szívesen használunk mi is a grillezések, BBQ-s összejövetelek alkalmával. Itt is az a szempont érvényesült, hogy ne elvegyen, hanem hozzáadjon az ételhez. Összességében maga a tényleges kísérletezés több mint 2 hónap munkája volt, mire meglett a végleges recept, de ehhez rengeteget variáltunk, és sok grillkolbászt elfogyasztottunk” – mesélte vidáman Tibor.
A nevét pedig hát persze hogy a jó öreg Jockey Ewing adta, aki nem vetette meg a whiskyt, és mivel ebben a szószban tekintélyes mennyiségű van, nem csak megmutatták neki a whisky-s üveget, így jött a Jockey név.
Doba Tibor ezzel kapcsolatban és kicsit kitérve jövőbeli terveikre – merthogy egyébként nekik mindig van újabb és újabb tervük a chili kedvelők nagy-nagy örömére – elmondta, egyszer majd Amerikában is szeretnék megmérettetni magukat, de egyelőre próbáljuk a lépést tartani a megrendelői igényekkel.
A Jockey szósz mellett egyébként küldtek egy másik szószt is, a California’s Gold – Honey mustard BBQ szószukat, ami egy mézes-mustáros, kaliforniai stílusú BBQ szósz. Ez egy ecetesebb szósz, de nem ehetetlenül, hiszen úgy van kitalálva, hogy a méz és a mustár érvényesüljön jobban, majd a chili, és az ecet csak kiegészíti az egészet, tökéletesíti az ízeket, kell egy kis savasság is, ezt az ecet adja, és ez az illatán érződik. “A lényeg, nem szagolgatni kell, hanem adagolni szépen a husira” – mondta Tibi. Utóbbiról egyébként még nem kapták meg a pontozást, de a vásárhelyi vásárlók imádják, és itt, nálunk a Baan’s Kitchenben egy külön burgert készítettek neki, a Mad Dogot.

Fotó Tibchili Facebook oldala
Mihez megy a két szósz?
“Mind a két BBQ szószt mindenféle streetfood ételekhez, hambikhoz, hotdogokhoz, sült kolbászhoz, sült húsokhoz, valamint természetesen grillezéshez és BBQ-záshoz ajánljuk. Nagy az érdeklődés a szószok iránt, egyre több vendéglátós is érdeklődik” – tette hozzá Tibor.
Mint fentebb írtuk, mindig bővíteni szeretnének, újítani, fejleszteni, tele vannak tervekkel.
“A tavalyi év óta folyamatosan kísérletezünk, van még 3 féle BBQ szósz, amivel nem rukkoltunk elő, ezeknek a recepteknek a finomítása az utolsó fázisban van. Ezen kívül készítettünk extra mangós szószt, különböző paprikakrémet, gulyáskrémet, pizzaszószt kétféle csípősségben, savanyúságokat…
Külön öröm, hogy egyre több külföldi chilirajongó figyel fel ránk, kóstolják meg a termékeinket, és csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, sőt több országból kerestek meg minket üzleti lehetőségekkel is“ – mesélte lelkesen Dobsa Tibor.
Hozzátette, lassan egy füzet tele van receptekkel és tervekkel, amelyek megvalósításra várnak. “Jelenleg még mindig a kertet lakjuk be, vásároltunk két fóliavázat, azokat kell majd még a végleges helyükre lerakni, így a termések egy részét biztonságba tudhatjuk majd az időjárás viszontagságaitól, amiből bőven kijut jég, szélvihar és több napos esőzés formájában, de továbbra is integrált növénytermesztést folytatunk, ebből nem engedünk. Mivel a piaci igények folyamatosan nőnek, így további területek megvásárlása a célunk, meg van még pár nagyobb volumenű tervünk, de erről most nem mondanék többet, még titok.”
Egy évvel ezelőtt mi is készítettünk riportot a Tibchilivel, amit ti, olvasók is nagyon csíptetek, olvassátok el ezt is! Ha Pedig terméket szeretnétek kóstolni, venni a helyi vállalkozó házaspártól, megtehetitek a webshopjukon, vagy Vásárhelyen a piacon péntekenként és vasárnaponként.
Kapcsolódó cikkünk:
Fotók Tibchili