quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely24.com archívum

Pikk-pakk megvan köretek a húsvéti sonka mellé

2021. április 03.

Lassacskán mindenki felteszi főni a sonkát, és bár imádnivaló hozzá a kemény tojás, a torma és a zöldhagyma, talán picit ideje újítani. Mutatunk néhány inspirációt, amik tényleg nagyon gyorsan megvannak.

Csicseriborsósaláta: (2 személyre)

hozzávalók:

  • csicseriborsó konzerv, 1 darab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • vaj vagy olívaolaj
  • 4 paradicsom
  • habtejszín
  • só, bors
  • curry egy leheletnyi
  • petrezselyem

Elkészítés: lecsepegtetjük a sárgaborsót, hevítünk némi vajat (egy tk.) a serpenyőben, megfuttatjuk rajta a petrezselymet, és a picire vágott fokhagymát. Rádobjuk a csicseriborsót, picit hagyjuk, hogy piruljon.

Hozzáadjuk a habtejszínt, mintegy bő egy dl-t, a curryt. sót, borsot. Addig forraljuk lassú tűzön, míg be nem sűrűsödik. Levesszük, hagyjuk kézmelegre hűlni, majd mehet bele a picire vágott paradicsom. Langyosan is mennyei, de hidegen is isteni. Ha tartalmasabbá akarjuk tenni, mehet bele bulgur. Ezt kb. úgy készítjük el mint a tarhonyát. Zsiradékon pirítjuk, majd felöntjük vízzel és készre pároljuk. Sózzuk persze.

Gazdag krumplisaláta:

Hozzávalók: (2 személyre)

  • 6 db héjában főtt burgonya
  • bő fél lila hagyma
  • tejföl (2 dl, magas zsírtartalmú)
  • majonéz (100 gr kb)
  • torma ízlése szerint
  • zöldborsó két maréknyi
  • pici kakukkfű, vagy borsikafű

Elkészítés:

A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, külön lábasban a zöldborsót is. Ha kész, leszűrjük, hagyjuk hűlni.

A tejfölt, tormát, majonézt összekeverjük, frissen őrölt borsot adunk hozzá, vagy még jobb, ha citromborsot. Beleaprítjuk finomra vágva a lilahagymát, kakufüvet vagy borsikát ( a borsika különösen remekül áll a krumplinak, csakúgy mint a a kakukkfű)

Meghámozzuk a krumplikat (tényleg fontos hogy héjában főzzük, egészen más íze van!) Tetszőleges méretű darabokra vágjuk, hozzákeverjük a krémhez, majd hozzáadjuk a zöldborsót is. Ez is langyosan is mennyei a sonkához, de jó, ha hűtőbe tesszük, még krémesebb lesz, és az ízek kiválóan összeérnek 1-2 óra alatt, a krumpli mindent magába szív.

“Amim otthon van köret”

Ehhez a körethez talán még a boltba se kell lemenni, szinte minden háztartásban megtalálhatóak a hozzávalók

Hozzávalók: (2 személyre)

  • bármilyen száraztészta,bő  negyed csomag
  • újhagyma
  • tejszín
  • 2 ek. tejföl
  • pici kurkuma
  • só, bors
  • főtt tojás 6 darab
  • csemege uborka, 4 darab
  • egy tk mustár
  • fél pritamin paprika

Megfőzzük a tésztát. Az újhagymát, zöldjével együtt apróra vágjuk. A főtt tojások felét felkarikázzuk, másik felét félbe vágjuk. A tejszínt és a kurkumát, a sóval borssal elkeverjük, hozzáadjuk a leszűrt tésztához. Mikor már sűrűsödik, levesszük a gázról, és hozzákeverjük a mustárt, a tejfölt, a karikára vágott tojást és a tetszőlegesre vágott uborkát és pritamin paprikát is hozzáadjuk.

Langyosan fogyasszuk, tetejére tálalva a maradék főtt tojást, vagy hidegen is kiváló.

Kellemes Ünnepet!

 

fotók illusztráció(topreceptek, mindmegette.hu), borítókép pixabay