quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 09. 05. péntek
  -  Viktor, Lőrinc
Promenad.hu archívum

Hússzövetség: tavaly 5,8 százalékkal csökkent a húságazat teljesítménye

2021. március 18.

A húságazat teljesítménye 5,8 százalékkal csökkent 2020-ban, a visszaesésben szerepe volt egyebek mellett a madárinfluenza gazdasági hatásainak, valamint a HORECA (szállodaipari és vendéglátó) szektor időszakos kiesésének is – mondta a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Éder Tamás hozzátette, a húságazat kibocsátása tavaly meghaladta a 915 milliárd forintot, ezen belül a húsfeldolgozás, tartósítás 349 milliárd forintot, a hús- és baromfihús készítmények gyártása pedig 218 milliárd forintot tett ki. A húsfeldolgozás és tartósítás ágazat teljesítménye 1,9 százalékkal, a hús-, baromfihús készítmények gyártása 10,3 százalékkal, míg a baromfihús feldolgozása, tartósítása 6,7 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

Közölte, a húsipar export értékesítése 10,7 százalékkal mérséklődött éves összehasonlításban, ami főként azzal magyarázható, hogy a feldolgozott és tartósított baromfihús  exportja 18,7 százalékkal esett vissza, a madárinfluenza miatt bevezetett kereskedelmi korlátozások miatt.

A húsipar belföldi értékesítése 1,5 százalékkal visszaesett, ami azt jelzi, hogy a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta kompenzálni a HORECA szektor és a közétkeztetés kiesését – tette hozzá.

Elmondta, tavaly 4,7 millió sertést vágott a magyar húsipar, ugyanannyit, mint 2018-ban. A magyarországi sertések száma 216 ezerrel, 2,8 millióra emelkedett, ez szintén megegyezik a 2018-as adattal. A kocák létszáma pedig több mint 5 százalékkal nőtt és elérte a 163 ezret.

Kiemelte, 2014 óta, az élősertés és a félsertés áfájának csökkentését követően, 1 millióval, 27 százalékkal nőtt a vágott sertések száma, miközben a sertések létszáma mintegy 300 ezerrel csökkent. Az eredmények az ágazat egyértelmű fehéredését jelzik.

A szövetség társadalmi elnöke szerint 2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára: a takarmánygabonák ára az elmúlt fél évben 50-70 százalékkal nőtt, az élősertés ára néhány hét alatt 25 százalékkal emelkedett, és úgy tűnik, hogy a folyamatnak még nincs vége. Miközben a HORECA szektor indulása bizonytalan, az afrikai sertéspestis is okozhat még “meglepetéseket” Magyarországon, Európában (főként Németországban) és Kínában is.

Hozzátette, hogy a forint gyengülése, az energiahordozók, a csomagolóanyagok drágulása mind emelik a húsipar szereplőinek termelési költségeit, és a koronavírus elleni védekezés költségei is érdemi költségnövekedést jelentettek minden üzem számára.

Mindezek miatt arra lehet következtetni, hogy a húsiparban emelkednek az önköltségek, és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árak emelkedését eredményezi – mondta Éder Tamás.

Szavai szerint “a hús bizalmi termék”, ezért a közelgő Húsvét miatt azt kérte a fogyasztóktól, hogy olyan gyártótól, forgalmazótól vásároljanak, akiben megbíznak. A Hússzövetség tagjai által, Magyarországon gyártott húsok, húskészítmények vásárlására buzdította a lakosságot Éder Tamás, aki egyúttal jelezte, fontos, hogy minden esetben nézzék meg a termék minőségmegőrzési idejét, olyan terméket pedig ne vásároljanak, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel.

Címkék: