quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 23. szerda
  -  Béla
Vásárhely24.com archívum

Ismeretlen eredetű élelmiszerek kerülhetnek a polcra EU támogatással

2021. március 10.

Az uniós termelőkre egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak, ugyanakkor Dél-Amerikából szinte bármit behozhatnak az új tervezet szerint. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint elfogadhatatlan ez a kettős mérce, ami egyaránt rendkívüli hatással lehet a termelőkre és a fogyasztókra is.

Sok mezőgazdasági terület érintett a kérdésben, a szarvasmarha és baromfi tenyésztés, a cukorrépa és rizs termesztés is.

A baromfi tenyésztés területén például az elmúlt években az uniós gazdálkodók nagyon sokat költöttek arra, hogy megfeleljenek a szigorú előírásoknak, többek között ezért le kellett cserélni az összes ketrecet. Most viszont elképesztő mennyiségű baromfihús érkezhet Dél-Amerikából mindenféle kötelezettség nélkül működő forrásból. Mivel az ottani termelőket az uniós többletköltségek nem terhelik, ezért nagyon nehéz lesz velük az európai termelőknek versenyeznie.

A növénytermesztés területén is komoly problémák merülnek fel, például

csak Brazíliában 27 olyan gyom- és rovarirtószert használnak, amit Európában már betiltottak

– mondta el Győrffy Balázs.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint nagyon sok fogyasztó érzékeny az ilyen kérdésekre, azonban nem biztos, hogy értesülni fognak ezekről a vásárlás során. A kamara ezért fontos feladatának tartja a tájékoztatást a témában. A fogyasztókat leginkább az élelmiszerbiztonsági kérdések érintik, a termelőknek pedig gazdasági szempontból nem mindegy, hogy ezek a termékek tényleg be lesznek-e engedve az unió piacára.

Bárány László a Baromfi Terméktanács Boilerszövetségének elnöke szintén rendkívül komoly gazdasági és egészségügyi kockázatokat lát a helyzetben. Véleménye szerint olyan adalékanyagokat is használhatnak ezekben az országokban, amiket az unióban már akár évtizedekkel korábban betiltottak.

A takarmányok alapanyagába jelentős mennyiségű, állati hullákból, állati melléktermékből készült húslisztet kevernek

– érzékeltette egy példával a problémákat Bárány László.

Az állatok gyógyszerezése során a húsba kerülő antibiotikumok szintén veszélyesek lehetnek a beérkező termékekben. Ennek következményeit pedig lehet, hogy csak évek múlva tudjuk majd felmérni.

 

forrás hirado.hu, borítókép illusztráció