Ismeretlen eredetű élelmiszerek kerülhetnek a polcra EU támogatással

Az uniós termelőkre egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak, ugyanakkor Dél-Amerikából szinte bármit behozhatnak az új tervezet szerint. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint elfogadhatatlan ez a kettős mérce, ami egyaránt rendkívüli hatással lehet a termelőkre és a fogyasztókra is.
Sok mezőgazdasági terület érintett a kérdésben, a szarvasmarha és baromfi tenyésztés, a cukorrépa és rizs termesztés is.
A baromfi tenyésztés területén például az elmúlt években az uniós gazdálkodók nagyon sokat költöttek arra, hogy megfeleljenek a szigorú előírásoknak, többek között ezért le kellett cserélni az összes ketrecet. Most viszont elképesztő mennyiségű baromfihús érkezhet Dél-Amerikából mindenféle kötelezettség nélkül működő forrásból. Mivel az ottani termelőket az uniós többletköltségek nem terhelik, ezért nagyon nehéz lesz velük az európai termelőknek versenyeznie.
A növénytermesztés területén is komoly problémák merülnek fel, például
csak Brazíliában 27 olyan gyom- és rovarirtószert használnak, amit Európában már betiltottak
– mondta el Győrffy Balázs.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint nagyon sok fogyasztó érzékeny az ilyen kérdésekre, azonban nem biztos, hogy értesülni fognak ezekről a vásárlás során. A kamara ezért fontos feladatának tartja a tájékoztatást a témában. A fogyasztókat leginkább az élelmiszerbiztonsági kérdések érintik, a termelőknek pedig gazdasági szempontból nem mindegy, hogy ezek a termékek tényleg be lesznek-e engedve az unió piacára.
Bárány László a Baromfi Terméktanács Boilerszövetségének elnöke szintén rendkívül komoly gazdasági és egészségügyi kockázatokat lát a helyzetben. Véleménye szerint olyan adalékanyagokat is használhatnak ezekben az országokban, amiket az unióban már akár évtizedekkel korábban betiltottak.
A takarmányok alapanyagába jelentős mennyiségű, állati hullákból, állati melléktermékből készült húslisztet kevernek
– érzékeltette egy példával a problémákat Bárány László.
Az állatok gyógyszerezése során a húsba kerülő antibiotikumok szintén veszélyesek lehetnek a beérkező termékekben. Ennek következményeit pedig lehet, hogy csak évek múlva tudjuk majd felmérni.
forrás hirado.hu, borítókép illusztráció