Drágább lehet a húsvéti sonka, de bőven lesz választék

Drágább lehet a húsvéti sonka a megszokottnál, de választék bőven lesz. A drágulást a takarmány árának emelkedése és az afrikai sertéspestis okozza – derült ki a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Ahogy minden évben, úgy idén is ellenőrizi a sonkák minőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az ellenőrzések tapasztalatai azt mutatták, hogy az utóbbi években a sonkák minőségével nem igazán volt probléma. Mégis arra hívják fel a fogyasztók figyelmét, hogy olvassák el, mit vesznek, hagyományosan érlelt vagy ipari módon gyorspácolt sonkát.
A sonkák 90-95 százalékban hazai előállításúak, azonban a hazai termelők nehéz helyzetén nem könnyít az sem, hogy jelenleg sem az éttermek, sem a közétkeztetők nem üzemelnek,
így ezek nem is vásárolnak tőlük hústerméket.
Ezt a helyzetet és a takarmány árának növekedését kénytelenek kompenzálni, így a vásárlók azt érzékelhetik, hogy a sertéshús és a késztermékek ára is emelkedhet, így a húsvéti sonkáé is, bár kisebb mértékben.
forrás hirado.hu