quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

10 érdekesség, amit jó tudni a palacsintáról

2021. február 25.

1. A görögök és a rómaiak említik először

Érdekes tény, hogy az ókori görögök tageniákként hivatkoztak a palacsintára, amely a tagenon, vagyis serpenyő szavukból ered. Az ókori görög költők, mint Cratinus és Magnes még verset is írtak róla. Búzalisztből, olívaolajból, mézből és túrós tejből készítették, és reggelire fogyasztották.

Az angol pancake szó a 15. században jelenik meg az angol nyelvben. Az ókori rómaiak sült főzeteiket többek között dulciának, latinul „más édességnek” nevezték. Ezek azonban nagyban különböztek a ma ismert palacsintától.

amerikai

2. Amerikai változat: mindent bele!

A vastag tésztás amerikai változatot legalább két-három rétegben, vajjal kiegészítve és juharsziruppal alaposan leöntve szolgálják fel reggelire. Nem szokott elmaradni mellőle a szalonna, pirítós, tojás vagy a kolbász sem.

Sok népszerű egyéb feltét lehetséges: lekvár, mogyoróvaj, dió, gyümölcs, méz, porcukor, tejszínhab, nádszirup, fahéj és cukor, valamint melasz. Ezenkívül fagylalt, csokoládészirup és különféle gyümölcsök is megbolondíthatják.

A vastag tészta tartalmaz tojást, lisztet, tejet és sütőport. Tartalmazhat továbbá olyan összetevőket, mint író, áfonya, eper, banán, alma, csokoládé chips, sajt vagy cukor. Fűszereket, például fahéjat, vaníliát és szerecsendiót. Vastagságuk 1 centi szokott lenni, átmérőjük általában 10 és 25 centi között változik.

3. Húsos palacsinta, a hungarikum

Magyarországon a palacsintatésztához előfordul, hogy édes bort is adunk a megszokott hozzávalókon kívül. A töltelék lehet lekvár, cukrozott és őrölt dió vagy mák, cukros túró, cukrozott kakaó vagy fahéjpor, de itt jön a csavar. Hús- és gombatöltelékeket is használunk a hortobágyi palacsintához.

hortobágyi húsos

4. Gundel

A Gundel-palacsinta is nagyon népszerű hazánkban, dióval, mazsolával és rummal van töltve, amelyet csokoládészósszal öntünk le. Ezeket a magyar palacsintákat főételként is szokás tálalni.

5. Francia likőrös

A franciák pikáns, forró likőrös vagy citromos vajjal tálalják az édességet.

6. Orosz hajdinás

A búzakorpás vagy hajdinás orosz palacsinta, a blini böjtök idején kifejezetten kedvelt, aminek tésztájához mézet, mákot és almát is kevernek a sütés előtt.

7. Maláj kókusztejes

Malajziában kókusztejet és édes illatú pandanlevél-kivonatot is tartalmaz, ami a tészta szép zöld színét adja. Töltelékként pálmacukorral, pandanlevéllel és keményítővel kevert kókuszreszeléket használnak.

maláj

8. Afrikai vastag tésztás

Afrikában egy vastagabb tésztájú palacsinta hódít, aminek sós és édes változata is ismert. A sósat rendszerint spenóttal, darált hússal, gombával, az édeset kókuszreszelékből, kakaóból, reszelt narancshéjból és kristálycukorból álló töltelékkel kínálják, amit még vaníliamártással is leöntenek.

9. A dán gömb alakú

A dán palacsintagolyó igazi különlegesség, amit muffinsütőben is el lehet készíteni. Az aebleskiver klasszikus dán desszert, amit a legenda szerint a fáradt vikingek készítettek, hogy visszanyerjék az energiájukat.

Palacsintasütő híján sisakjukban sütötték meg a tésztát. Erre a célra ma már vannak speciális szerkezetek. A palacsintatésztát szívesen megtöltik, vagy lekvárral és porcukorral kínálják.

dán

10. Világnapja is van

Minden évben a húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdetén, húshagyó kedden ünnepeljük a palacsinta világnapját. Nem csak a hús és a zsír, de a tojás is ezen a napon fogyasztható utoljára, így kézenfekvő, hogy a megmaradt tojásból finom palacsinta készüljön ezen a napon. Idén már volt, de ha valaki jövőre külön ünnepelné: március 1-jén lesz.

forrás hirado.hu, fotók pinterest, shutterstock, receptneked.hu, nice.hu, kaldenker.com