quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 18. péntek
  -  Andrea, Ilma
Vásárhely24.com archívum

Jelentős kihívás elé állítja a magyar borászokat az éghajlatváltozás

2021. január 25.

A klímaváltozás hatásait már mindannyian a bőrünkön érezzük. Hogy a változó éghajlat mekkora kihívásokat állít a borászok elé, arról beszélgetett a szakma két képviselőjével az egyik podcast adásában Áder János köztársasági elnök.

Mint hangsúlyozta, az egyéb ágazatok mellett gazdasági szempontból a borászat kiemelten fontos.

A borászat és a bortermelés jelentős értéket termel a világon, ez 360 milliárd dollár egy esztendőben, összehasonlításképpen a magyar GDP-nek a duplája. Tehát, komoly értékteremtésről beszélünk

–  mondta Áder János köztársasági elnök.

Hazánk a 15. legnagyobb bortermelő ország a világon, és míg régen a technológiai kihívások jelentették a legnagyobb feladatot, addig a mai borászoknak már a klímaváltozás hatásaira való minél gyorsabb reagálás okoz fejtörést.

A szőlőtermesztés, a szőlőültetvények telepítése és a várakozás, hogy milyen termést ad, és abból milyen bor lesz, komoly előrelátást igényel” – tette hozzá.

A tokaji és a szekszárdi vidék borászai is érzik a változást,

így minden évben ehhez alakítják a szüreteket is.

A borászok pechje az, hogy sem a természetet, sem az időt nem tudjuk változtatni. Mikor én Tokaj-Hegyaljára kerültem, akkor kabátban, vacogva szüreteltük a szőlőt, az aszú szemeket, 2018 például egy extrém meleg év volt, akkor már augusztus közepén leszedtük a muskotályt”   – emlékezett vissza Bodó Judit borász.

A meleg ugyan kifejezetten előnyös a szőlőnek, az évi csapadék egyre egyenlőtlenebb eloszlása viszont annál kevésbé. A tavalyi, 2020-as évben

az aszályos idő miatt a vártnál tíz százalékkal kevesebb szőlő termett.

Nem kérdés, hogy a következő években számos területen kell változtatniuk a borászoknak, így a jól bevált technikák és a termesztett fajták átgondolására lesz szükség.

Az alkalmazkodás az egyetlen lehetőség. Ha fel szeretnénk készülni a klímaváltozásra, akkor az új telepítések megválasztásában figyelnünk kell arra, hogy milyen kitettségű táblákat választunk – magyarázta.

Várhatóan a jövőben előtérbe kerülnek a szárazságtűrőbb szőlőfajták.

Emellett pedig az újonnan megjelenő kórokozókra, kártevőkre is reagálni kell. Ezen a területen egyre inkább a környezetbarát védekezés kerül előtérbe.

A Móri és az Etyek–Budai borvidéken már számos kisebb borászat átállt a természetközelibb gazdálkodásra.

Fontos, hogy a talajban az élőflórát ne öljük meg, a talajtakaró növényeket kaszáljuk le, a kaszálék maradjon ott, hogy újrahasznosuljon, és ne használjunk gyomirtó szereket” – részletezte Varga Máté borász.

Ebbe a szemléletbe beletartozik még a rovarhotelek és madárodúk kihelyezése,

valamint a szőlő közé talajtakaró növények vetése.

A fenntarthatóságot ugyancsak erősítik a borászatok azzal, ha termékeiket helyben értékesítik, csökkentve ezzel a szállításból adódó környezeti terhelést.

forrás hirado.hu, borítókép illusztráció