Igazi vásárhelyi kuriózum – a hidegpaprikás, mint farsangi disznótoros étel

Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója a Rádió7-nek elmondta, csak Hódmezővásárhelyen szokás a farsangi disznótoros ételek közül hidegpaprikást főzni, készíteni.
„Ebből a paprikásból amit hagyma nélkül készítettek, a frissen elkészített vacsora után kimértek különböző adagokat tálakba, mélytányérokba, és ezeket hagyták kint a kamrában megdermedni, ezáltal kocsonyás lett az állaga és hidegen lehetett fogyasztani. Általában reggelire vagy vacsorára ették. Ez kimondottan itt Vásárhelyen jellemző, a környékben sem nagyon tartották, vagy készítették ezt a fajta paprikás ételt” – nyilatkozta a néprajzkutató.

Terendi Viktória
Hozzátette, emellett persze nem maradhat ki az ilyenkor szokásos ételek közül a farsangi fánk sem.
forrás radio7.hu, borítókép illusztráció, coockpad.com