Mit készítsünk a karácsonyi maradékból?

A nagy lakomák után gyomrunk most már valami könnyebbre vágyik, és a legtöbb helyen talán maradékok is vannak – ne dobjuk ki!
Töltött káposztából rakott krumpli
A töltött káposzta töltelékét nyomkodjuk szét, dúsítsuk tejföllel. Ezt a masszát rétegezzük a héjában főtt krumplira, megbolondíthatjuk karikára vágott füstölt kolbásszal is (vigyázat, ettől nehezebb lesz az étel). Mehet rá főtt tojás, esetleg reszelt sajt és már mehet is a sütőbe. A krumpli egyébként – különösen a héjában főtt változat – nagyon jót tesz a gyomornak, az emésztésnek. (m.j. a krumpli levét gyomorrontásra hatékonyan használhatjuk, iszogassuk, ha túl ettük magunkat az ünnepekkor, csodákat művel. Tényleg.)
Ugyanezt a receptet tésztával is el lehet készíteni, én ilyenkor még zöldborsót és kukoricát is teszek bele és hipphopp, eltűnt a maradék töltött káposzta nagy része és kapunk egy finom rakott tésztát. Javaslat: Ne spagetti tésztát használjunk, szarvacska tészta, vagy akár csusza tészta is tökéletes hozzá, és ne főzzük agyon! Al dante tökéletes (félig megfőzve kerül a tepsibe).
Sült húsból tépett szendvics, salátával
Bármilyen sült húst villával válasszunk “szálaira”, vagy tépkedjük. Mehet bele egy kis lilahagyma apróra vágva, kis majonéz vagy tejföl, 2-3 főtt tojás apróra vágva. Ezt a masszát töltsük bagettbe, zsemlébe vagy akár kenyérre. Mehet bele salátalevél, ketchup, ha szeretjük, esetleg reszelt sajt. Hozzá egy kis paradicsom-paprika-uborka kombináció olívaolajjal és máris kész a kímélő ebéd.

fotó varosikinyha.blog.hu
Húslevesből tárkonyos raguleves
A maradék húslevesbe tárkonyt teszünk, (ne sokat, erős fűszer, elegendő két csipet!) egy két gerezd fokhagymát, ha maradt ki darált hús akkor abból gombócokat formázunk, de a töltött káposzta gombócait felnegyedelve is használhatjuk. Összefőzzük, a végén, az utolsó 20 percben mehet bele egy kis gomba, 1 t.kanál őrölt pirospaprika, majd a legvégén tejfölös habarással zárjuk. Ha autentikusabban szeretnénk fogyasztani, akkor tálaláskor néhány csepp citromlevet csepegtessünk bele, a tárkony és a citrom a tejföllel egy igazi friss ízélmény.

fotó pinterest
Bejgliből pudingos hamis süti
A már kissé kiszáradt bejglit darabokra vágjuk, kelyhekbe fektetünk egy réteget, majd főzött vaníliakrémet vagy pudingot öntünk rá (a pudingba tehetünk egy kis fahéjat is), megint bejgli, megint puding, pudinggal zárjuk a tetejét. Hűtsük ki. Ha ráérősebb, halmozzák a rétegeket tepsibe, és süssük össze, mintegy 20 perc alatt 170 fokon. Melegen, egy kis narancslekvárral mennyei.

fotó m.youtube.com
Mézeskalácsból pohárkrém
A mézeskalácsot összetörjük morzsásra. Ez megy a pohár aljára először, aztán csokipuding, rá egy réteg enyhén megpirított dió, vagy darált dió, vagy akár mák. Rá megint puding, megint mézeskalács és pudinggal zárjuk. Hűtsük ki.
Kellemes “regenerálódást”!
borítókép illusztráció, delimano.hu, receptek a cikk írójának “sajátjai “