quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely24.com archívum

Jövőre indulhat meg a nagyüzemi csokoládégyártás Székkutason – ilyen az élet a „kulisszák” mögött

2020. november 21.

Szél Zsuzsanna gyerekként, a nagymamája mellett segédkezve döntötte el, hogy cukrász szeretne lenni. A csokoládé iránti szenvedélye sarkallta arra, hogy a cukrász mesterségen belül erre a területre fókuszáljon – árulta el a Közös nevező pénteki adásában.

Mint mondta, nem egyszerű kitanulni a szakmát, hiszen rengeteg kutatást, kísérletet igényel. Szél Zsuzsanna is sokat olvasott, folyamatosan fejlesztette magát: míg Szegeden a cukrászatot tanulta, a budapesti Szamos Cukrászdába kézműves csokoládékészítő tanfolyamra járt. Jelenleg Budapesten a Szent István Egyetem Élelmiszeripari Karán csokoládé-, kávé-, teakészítő mester tanfolyamon tanul.

A csokoládégyárban sok felelősség hárul rájuk, szükséges a megfelelő tudás. Többek között gondoskodniuk kell a jó minőségű alapanyagokról, folyamatosan innovatív megoldásokkal állnak elő, emellett a megrendeléseket is teljesítik. Ezek Karácsony közeledtével egyre inkább megszaporodnak.

A koronavírus miatt több idejük jut arra, hogy a saját mintaboltjukra koncentráljanak. Eredetileg tavasszal Olaszországból érkeztek volna a csokoládékészítő gépek, ám ez akkor meghiúsult. Szél Zsuzsanna elárulta, már csak a végleges összeszerelések vannak hátra, ezt követi a „szárazpróba”, amikor is alapanyagok nélkül üzemelik be a gépeket. Ha minden rendben megy, jövőre kezdetét veheti a gyártás Székkutason.

Szél Zsuzsanna sok különleges ízvilággal dolgozott már: barackpálinkás-marcipános, bodzás, kekszkrémes, mákos-citromos fehércsokoládés szaloncukor is szerepel a repertoárban. Az ízeket Dani Róbert álmodta meg. Ezek a különleges alkotások mindig egy ötlettel indulnak.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy meg kell becsülni a kézműves termékeket” – emelte ki Szél Zsuzsanna, hozzátéve, véleménye szerint többet lehet adni egy kézműves termékkel, hiszen abban benne van a szívük, lelkük, szeretetük.

(Borítókép: illusztráció, korábbi fotó, Vásárhely24)

Kapcsolódó cikkek:

Szeptembertől ömlik a csoki a székkutasi csokigyárból

Édes videóriport: így épül 1 milliárdból csokigyár Székkutason!