Jövőre indulhat meg a nagyüzemi csokoládégyártás Székkutason – ilyen az élet a „kulisszák” mögött

Szél Zsuzsanna gyerekként, a nagymamája mellett segédkezve döntötte el, hogy cukrász szeretne lenni. A csokoládé iránti szenvedélye sarkallta arra, hogy a cukrász mesterségen belül erre a területre fókuszáljon – árulta el a Közös nevező pénteki adásában.
Mint mondta, nem egyszerű kitanulni a szakmát, hiszen rengeteg kutatást, kísérletet igényel. Szél Zsuzsanna is sokat olvasott, folyamatosan fejlesztette magát: míg Szegeden a cukrászatot tanulta, a budapesti Szamos Cukrászdába kézműves csokoládékészítő tanfolyamra járt. Jelenleg Budapesten a Szent István Egyetem Élelmiszeripari Karán csokoládé-, kávé-, teakészítő mester tanfolyamon tanul.
A csokoládégyárban sok felelősség hárul rájuk, szükséges a megfelelő tudás. Többek között gondoskodniuk kell a jó minőségű alapanyagokról, folyamatosan innovatív megoldásokkal állnak elő, emellett a megrendeléseket is teljesítik. Ezek Karácsony közeledtével egyre inkább megszaporodnak.
A koronavírus miatt több idejük jut arra, hogy a saját mintaboltjukra koncentráljanak. Eredetileg tavasszal Olaszországból érkeztek volna a csokoládékészítő gépek, ám ez akkor meghiúsult. Szél Zsuzsanna elárulta, már csak a végleges összeszerelések vannak hátra, ezt követi a „szárazpróba”, amikor is alapanyagok nélkül üzemelik be a gépeket. Ha minden rendben megy, jövőre kezdetét veheti a gyártás Székkutason.
Szél Zsuzsanna sok különleges ízvilággal dolgozott már: barackpálinkás-marcipános, bodzás, kekszkrémes, mákos-citromos fehércsokoládés szaloncukor is szerepel a repertoárban. Az ízeket Dani Róbert álmodta meg. Ezek a különleges alkotások mindig egy ötlettel indulnak.
„Nagyon fontosnak tartom, hogy meg kell becsülni a kézműves termékeket” – emelte ki Szél Zsuzsanna, hozzátéve, véleménye szerint többet lehet adni egy kézműves termékkel, hiszen abban benne van a szívük, lelkük, szeretetük.
(Borítókép: illusztráció, korábbi fotó, Vásárhely24)
Kapcsolódó cikkek:
Édes videóriport: így épül 1 milliárdból csokigyár Székkutason!