Vásárhelyiség és magyarság – egy délután a kézimunka és a gasztronómia jegyében Csúcsban
[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Több mint két tucat kiállító mutatta meg az olvasókörben hobbiját, hogy hogyan tölti szabadidejét hasznosan – hímzés, kötés, horgolás, textilbaba, és makramé is megjelent az alkotások között – tudtuk meg Galambos Kornélné D. Szabó Katalin közösségfejlesztőtől. Mint elmondta, nemcsak a vásárhelyi hímzés jelent meg a kiállított munkákon, hanem magyar motívumok is, úgy mint például a ló.
Galambos Kornélné hozzátette, sokan azt gondolják, hogy a kézimunka elavult dolog, holott sok-sok rendezvényen, eseményen előkerülnek a magyar motívumok, és a mostani kiállítás is bizonyítja, mennyire helye van a szabadidő hasznos és értékes elöltésében ma is a kézimunkázásnak.

Galambos Kornélné D. Szabó Katalin
A helyi kézműves munkák kiállítása mellett Vásárhely egyéb értékei is előtérbe kerültek. Benkő B. László, a Nagy Vásárhelyi Szakácskönyv szerzője “Vásárhelyi Pálinka Bor Sör” című könyvét ismertette meg a jelenlévőkkel.
Az előadás kezdete előtt a szerző lapunknak elmondta, 2 évvel ezelőtt, amikor készült a Nagy Vásárhelyi Szakácskönyv, helyet szánt volna a kötetben a vásárhelyi italoknak is, de ahogy alakult a könyv, rájött, hogy ez a fejezet egy külön kötetet érdemel és kíván terjedelme miatt is.

Benkő B. László
A szerző elmondta, valamikor régen, Vásárhely határában hatalmas szőlőterületek voltak, és amíg az 1880-as években meg nem fúrták az ártézi kutakat, addig a helyieknek nem igen volt lehetőségük egészséges ivóvízre. Ezt pótolta – természetesen főleg a felnőtt férfiaknál – a bor. Benkő B. László hozzátette, a bortermelés mellékterméke volt a söprű vagy a törköly, ebből pedig pálinkát készítettek. Bár ezek vadabbak voltak mint mai, gyümölcsös társaik, funkciójukat ellátták akkor is.
A szerzőtől azt is megtudtuk, nagy sörfőzde működött régen Vásárhelyen, ezelőtt majdnem 300 évvel a károlyiak uradalmuk felállítása idején üzemméretű sörfőzdét is felállítottak.
Benkő B. László kötete nemcsak történeti áttekintést nyújt, hanem számos gyakorlati tanácsot is ad a bor illetve a pálinkafőzés tekintetében, illetve van egy kisebb fejezet, amely sörös, boros és pálinkás ételekről szól.
A kötet egyébként még kapható!
GALÉRIA
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]