quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Egy délután a kézimunka és a gasztronómia jegyében Csúcsban

2020. október 18.

Kézimunka kiállítás, és a vásárhelyi pálinka, bor sör története és rejtelmei – ez várta az érdeklődőket vasárnap délután a Csúcsi Olvasókörben – tudósít a Vásárhely24.

Több mint két tucat kiállító mutatta meg az olvasókörben hobbiját, hogy hogyan tölti szabadidejét hasznosan – hímzés, kötés, horgolás, textilbaba, és makramé is megjelent az alkotások között – tudta meg a lap Galambos Kornélné D. Szabó Katalin közösségfejlesztőtől. Mint elmondta, nemcsak a vásárhelyi hímzés jelent meg a kiállított munkákon, hanem magyar motívumok is, úgy mint például a ló.

Egy délután a kézimunka és a gasztronómia jegyében Csúcsban 3

A helyi kézműves munkák kiállítása mellett Vásárhely egyéb értékei is előtérbe kerültek. Benkő B. László, a Nagy Vásárhelyi Szakácskönyv szerzője “Vásárhelyi Pálinka Bor Sör” című könyvét ismertette meg a jelenlévőkkel.

Az előadás kezdete előtt a szerző a portálnak elmondta, 2 évvel ezelőtt, amikor készült a Nagy Vásárhelyi Szakácskönyv, helyet szánt volna a kötetben a vásárhelyi italoknak is, de ahogy alakult a könyv, rájött, hogy ez a fejezet egy külön kötetet érdemel és kíván terjedelme miatt is.

Egy délután a kézimunka és a gasztronómia jegyében Csúcsban 2

A szerző hozzátette, valamikor régen, Vásárhely határában hatalmas szőlőterületek voltak, és amíg az 1880-as években meg nem fúrták az ártézi kutakat, addig a helyieknek nem igen volt lehetőségük egészséges ivóvízre. Ezt pótolta – természetesen főleg a felnőtt férfiaknál – a bor. Benkő B. László hozzátette, a bortermelés mellékterméke volt a söprű vagy a törköly, ebből pedig pálinkát készítettek. Bár ezek vadabbak voltak mint mai, gyümölcsös társaik, funkciójukat ellátták akkor is.

A szerzőtől azt is megtudták, nagy sörfőzde működött régen Vásárhelyen, ezelőtt majdnem 300 évvel a károlyiak uradalmuk felállítása idején üzemméretű sörfőzdét is felállítottak.

Egy délután a kézimunka és a gasztronómia jegyében Csúcsban 1

Benkő B. László kötete nemcsak történeti áttekintést nyújt, hanem számos gyakorlati tanácsot is ad a bor illetve a pálinkafőzés tekintetében, illetve van egy kisebb fejezet, amely sörös, boros és pálinkás ételekről szól.

A kötet egyébként még kapható!

Forrás és fotók: vasarhely24.com