A túrós lepények körül forgott a délután a Tájházban (galériával)
3 kategóriában, 22 nevezés közül hirdették ki a legjobb lepényeseket késő délután: sós édes és különleges. Csáki Zsolt gasztroszervezőtől, az 5 tagú zsűri elnökétől megtudtuk, volt olyan étel, ami már nem is lepény, inkább sütemény kategória volt, de minthogy nem volt megkötés, mennyire legyen lepény a lepény, természetesen nagy örömmel fogadták ezeket az alkotásokat is.

Csáki Zsolt
Az 5 tagú zsűri a hagyományos sós és édes lepényen kívül kóstolhatott levendulásat, chiliset és görögös ízvilágút is. Utóbbi volt Csáki Zsolt zsűritag egyik személyes kedvence, ebben oregánó, olívabogyó és aszalt paradicsom is volt. De volt aszalt gyümölcsös édes lepény is, birsalmás, bounty ízvilágú és habos-krémes-túrós süti is.
Mi is kóstolhattunk, nekünk az egyik kedvencünk a chilis volt, amelynek sajt is volt a tetején, de nálunk nagy sikert aratott az egyik sós lepény is, ebben a túró réteg nagyon vastag volt és vékony a tészta.
Csáki Zsolt azt is elmondta, neki a sós lepény a kedvence és úgy gondolja, minden sós ételhez kell egy kis édes íz, és fordítva. Az ő dédnagymamája ezt az igazi vásárhelyikumot sósan készítette, a tetején cukros tejföllel.
És hogy milyen szempontok alapján értékelt a zsűri? Megtudtuk, a pontozás teljesen az egyéni ízlelés és ízlés alapján történt. “Mindenki fejében van egy kép és egy íz a túrós lepényről, így ez alapján értékelt” – osztotta meg velünk Csáki Zsolt.
A tájházban egyébként számos más program is várta az érdeklődőket, fellépett a Kankalin Néptáncegyüttes, és volt meseszínház is. Kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak szemmel láthatóan, közben pedig kedvünkre válogathattunk a kézműves árusoknál finomságok után, természetesen több féle lepényt is vásárolhattunk és fogyaszthattunk a helyszínen.
A Lepénymustra idei díjazottainak névsorát hamarosan közzétesszük.
GALÉRIA