quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

Kopogtat a jövő – újszerű módszer tejtermékek 3D nyomtatására

2020. szeptember 21.

A szingapúri Műszaki és Tervezői Egyetem (SUTD) kutatói kifejlesztettek ki egy új módszert a tej alapú termékek közvetlen tintaírással (DIW) történő 3D nyomtatására szobahőmérsékleten, úgy, hogy a hőmérsékletre érzékeny tápanyagok nem sérülnek a folyamat során – írja a ScienceDaily.

Az élelmiszerek 3D nyomtatását különböző nyomtatási módszerekkel érték el, beleértve a széles körben alkalmazott szelektív lézeres szinterelést (SLS), valamint a forró olvadék esetében használt extrudálási módszereket. Ezek a módszerek azonban nem mindig hatékonyak azokban az esetekben, amikor az adott ételtípusokban olyan tápanyag található, amely érzékeny a hőmérsékletváltozásokra. Így például a tej gazdag kalciumban és fehérjében, azonban ezek a tápanyagok érzékenyen reagálnak a hőre, ezért a tej nem alkalmas 3D nyomtatásra a fenti  módszerekkel. A hideg extrudálás ellenben életképes alternatíva, azonban adalékokra van szükség, ezek optimalizálása pedig összetett feladat.

A SUTD Soft Fluidics Laboratóriumának kutatócsoportja megváltoztatta a nyomdafesték reológiai tulajdonságait (a reológia szó a görög rheos (folyó, folyik) szóból származik, és a különféle anyagok folyási és deformációs tulajdonságainak leírására alkalmas tudományágat nevezik így – a szerk.). Ennek köszönhetően bemutatták a tej DIW 3D nyomtatását hideg extrudálással, egyetlen tejtermékkel, a tejporral. Megállapították, hogy a tejpor koncentrációja lehetővé tette a 3D-nyomtatható tejfesték egyszerű elkészítését víz felhasználásával. Elvégezték a tejfesték átfogó  jellemzését, reológiai tulajdonságaik elemzésére, valamint az optimális nyomtatás lehetőségének biztosítására.

 

forrás hirado.hu