quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely24.com archívum

A tudatos vásárlói döntések az egészségünket és a bolygót is védik

2020. szeptember 15.

Sokkal frissebb, finomabb és vitamindúsabb alapanyagokat vásárolhatunk, ha olyan zöldségét, gyümölcsöt választunk, amit frissen, éretten szedett le a helyi gazda, és nem kellett több ezer kilométert szállítani. Emellett ezért nem kellett annyi vegyszerrel kezelni, tartósítani ezeket a termékeket, valamint nem kellett becsomagolni sem – mondta Balogh Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője az M1 Kék bolygó című műsorában.

A teljes élelmiszerlánc üvegházhatású kibocsátása a globális üvegházhatású gázok kibocsátásából 25-30 százalékra tehető, ennek pedig körülbelül öt százaléka a szállítás. Ez elég nagy szám, de ezt mérsékelhetjük, ha igyekszünk a Magyarországon megtermelt élelmiszereket megvásárolni. Ennek egyik kitűnő módja, ha a szezonális termékeket részesítjük előnyben – mondta Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembere is arra biztat, hogy érdemes bizalmi kapcsolatot kialakítani a termelőkkel és az árusokkal, mivel a csomagolatlan termékek esetében nem tudunk a címkére vagy a hatóság által nemrég bevezetett kiváló magyar élelmiszer védjegyre hagyatkozni.

A tudatos vásárlói magatartást ösztönzi a magyar kormány Válaszd a hazait! kampánya is. Hiszen a helyi gazdaságok erősítése, fejlesztése adja a legnagyobb biztonságot például egy járvány idején is.

A járvány időszaka alatt 5,5 milliárd összegű pályázatot hirdettünk, amelynek a célja, hogy aki hajlandó a kertjét művelni és hajlandó a kézműves termelését fejleszteni, ahhoz 15 ezer eurót tudunk adni családonként – mondta Nagy István agrárminiszter.

Ezért került előtérbe a piacok fejlesztésének, illetve újak kialakításának támogatása is, amire most önkormányzatonként 100 millió forintos pályázatot írt ki a kormány.

A magyar mezőgazdaság mintegy 25 millió ember ellátására képes, de emellett az önellátásnak is nagy szerepe van, hiszen mi is lehet annál jobb, mint a saját kertünkben megtermelt érett paradicsom.

(Forrás: hirado.hu; Borítókép: illusztráció, Fotó: MTI/Krizsán Csaba)