Tibchili – ezt garantáltan nagyon csíped majd! (videóval)

10 éve találkozott először Tibi és Szilvia az erősebb, csípősebb chili paprikával, azaz a boltokon kívül fellelhető verzióval. Először otthon, egy két tő termesztésével kezdték, majd egyre többet és többet termeltek, és el kezdtek saját szószokat, krémeket is készíteni, először csak ismerősöknek, barátoknak ajándékba. Nos, teljesen belemerültek, szenvedéllyel és elhivatottsággal, így már 2. éve árusítják a pikáns finomságokat, amelyeket levesekhez, sült húsokhoz, de akár süteményekhez is felhasználhatunk.
Őrlemények, füstölt chiliőrlemény, chili pehely, szószok, krémek, itt minden (is) van, ami chili! Ezek között van gyümölcsös alapú is, őszibarackos-mangós-almás, vagy éppen szedres aszalt szilvás, áfonyás. Az őszibarackos mangós almás alapút ( Őszi mámor) szárnyas húsokhoz ajánlják, míg a SzedRke elnevezésű – szeder, aszalt vörös áfonya és aszalt szilva – krémet sertés illetve marhahúsokhoz, de van „hamburger” krémük is. Utóbbi barna chiliből készül, csumázás mosás után fél napot 12-14 órát Tibi tölgyfaforgácson füstöli.
Termékeikről illetve nem régiben megvalósuló chili kertjükről készült videónk:
Mindig kísérleteznek, és a vásárlói visszajelzések a legfontosabbak
Folyamatosan alkotnak, kísérleteznek, a főzés főként Szilvia feladatköre, de a nagyon erős chilit Tibi főzi. Paradicsomot is termelnek, így kínálatuk hamarosan paradicsomos – chilis termékekkel is bővül, de termesztenek lecsópaprikát és kaliforniai jellegű paprikát is chili kertjükben. Mint megtudtuk, igyekeznek mindent maguknak megtermelni, termékeik pedig nem tartalmaznak mesterséges színezéket.
A vásárlói visszajelzések folyamatosan alakítják elképzeléseiket, Tibi elmondása szerint webshopjukból szerte az országból rendelnek, a vásárhelyiek is egyre inkább megismerkednek velük és a chilivel, a valódi csípőssel. Valódi csípős? Igen. Ugyanis a boltokban lehet kapni különféle erős paprikából készült őrleményeket, de Tiborék chilit használnak, nem egy a kettő. Egyébként a világ legdrágább chilijét, az Aji Charapita-t is használják, Az ebből készült őrlemény kilójáért több millió forintot adnak ki Michelin csillagos séfek.
Nemcsak húsokhoz, levesekbe, vagy hamburgerekbe tehetjük, hanem…
Gyümölcsös alapú krémjeik kiválóan alkalmazhatóak pikáns süteményekbe is, bármihez, ami egy kis csípősséget kíván. Szilvia és Tibi például palacsinta tölteléknek is használta már. Emellett chutney-k alapjához is remek választás lehet.
Sok találkozás, sok beszélgetés, kóstolás kóstolás hátán
Tibi elmesélte, igyekeznek minél több helyre eljutni, hogy megismertessék az embereket a termékekkel. Kóstolhatunk, beszélgethetünk vele, velük a chiliről, kint vannak rendszeresen a vásárhelyi piacon, vagy vásárokban, átjárnak Szentesre Szegedre és Makóra is többek között.
Ki korán kel, az a piacon Tibchilit lel. Na persze aki szeret sokáig aludni ő is, hiszen ma 12-ig kint vagyok a…
Közzétette: Tibchili – 2020. szeptember 5., szombat
A webshopjukban rendelhető termékeket pedig Tibi Vásárhelyen ingyen házhoz viszi.
Mint mondták, egyre több tudatos chili fogyasztó van, de sokan vannak, akik még csak ismerkednek vele. Egyik céljuk éppen az, hogy megismertessék ezzel a pikáns növénnyel a helyieket és mindenkit, aki kedveli a csípős ízeket.
Nem céljuk a versenyeken való részvétel, de most indultak egyen
4 terméküket is beadták egy versenyre nem régiben, ( 3 gyümölcsöset és egy whiskey alapút), ugyanakkor a fő célkitűzés nem ez: hanem az ízlelőbimbók kényeztetése.
Szeretnének a későbbiekben egy nagyobb szántóföldet is, hogy még nagyobb mértékben tudják termelni az alapanyagokat, miközben folyamatosan kísérleteznek, fejlődni, bővülni szeretnének.
És ha már a kóstolásról szó esett fentebb: SzedRkével és a szilvás hamburgerkrémmel lepett meg a kedves házaspár engem ajándékba. Jómagam szeretem a csípőset, ha tehetem, szinte mindenbe teszek. De ilyet még nem ettem! Aki megkóstolja, egyből érzi a különbséget a boltban kapható erős paprika és a chili között! A mennyei ízkavalkádról nem is szólva. Őszintén megmondom, van, hogy magában kanalazom a finomságokat, de a hétvégi sült húsomhoz is tökéletes kiegészítő volt. Ha elfogyott – órák kérdése – már rendelek is a Tibchilitől a webshopból.
Egy kis ízelítő, miket láttunk még Tibiéknél:
A Webshopot IDE kattintva is elérhetjük.
Elérhetőség, további részletek ITT.
Videó Somogyi József, fotók Ács Helga