Kiváló minőségű borok kerülhetnek idén a pincékbe

Országos szinten is átlagos termésmennyiség várható – mondta Brazsil Dávid a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az M1 Summa című műsorában.
Hozzátette, idehaza mintegy 62 200 hektáron termelnek borszőlőt, 65 százalékban fehér fajtájút, és körülbelül egyharmad arányban kékszőlőt.
Európa tekintetében a világ három legnagyobb bortermelő országa: Olaszország, Spanyolország, Franciaország.
Beszédes, hogy amíg Magyarországnak az átlagos bortermelése olyan 2,5-2,8 millió hektoliter között van évente, addig ennek a három országnak 40-48 millió hektoliter. Tehát Magyarország az uniós tagországok között, ebből a szempontból, a közepesek közé tartozik, de az egyik legnagyobb múltú ország szőlőtermesztés szempontjából. Elég csak a tokaji, egri, balatoni, badacsonyi borokra gondolni.
Európai Unió bortermelésének átlagosan mintegy 2,8-3 százalékát adjuk.
A megtermelt mennyiség 80-85 százalékát hazai piacon értékesítjük. A maradékot különböző országokba exportáljuk.
A fő ország mennyiségi szempontból Németország. A legfontosabb palackozott felvevőpiacunk Nagy-Britannia. Brexit szempontjából Magyarország számára nagyon fontos az, hogy mi lesz az EU-nak a megállapodása. Milyen kondíciókkal fog tudni az európai, köztük a magyar bor is belépni a Nagy-Britannia piacára . A V4-ek országai: Csehország, Szlovákia, Lengyelország, fontos partnereink.
Uniós csatlakozásunk óta nagyon sok ültetvényt újítottak meg idehaza – mondja a főtitkár, aki szerint az elmúlt öt évben folyamatosan növekedett a magyar bortermelés.
Idén a piac bizonyos szereplőit azonban érzékenyen érintette a koronavírus-járvány.
2020 mellett nem mehetünk el csak úgy, mint egy átlagos évjárat, hiszen a pandémia a szőlőborágazatot is erősen érintette. Különösen azokat a borászatokat, amelyek a magas minőségű, egyedi stílusú borokat állították elő, alapvetően a gasztronómiai értékesítésre. Hiszen március közepén egyik napról a másikra állt le ez a vendéglátás. Így számukra kifejezetten nehéz gazdasági helyzet alakult ki.
(Forrás: hirado.hu; Borítókép: illusztráció, fotó: MTI/Varga György)