Hódítanak a Galamb terményei: szentesi étterem is használja a Helyi Diák Termékét

Különleges szakmai együttműködéssel indult a tanév a Galamb iskolában, hiszen egészen Szentesig jutott a Helyi Diák Terméke: A Páterház Panzió és Étterem rendhagyó menüt állított össze a kapott terményekből.
Mint Horváth Zoltán portálunknak elmondta, régi kapcsolatban vannak a céggel, hiszen többször tartottak már ott tanári értekezletet és ebédet. Az iskola igazgatója rámutatott: az ügyvezető igazgatónak, Dömsödi Zsoltnak mindig is nagyon tetszett az iskola munkássága, ráadásul már régóta tervez plakátokat és logókat számukra (többek között a Helyi Diák Terméke logót is), s ötletelnek közösen az arculati elemekről.
A mostani együttműködés úgy indult, hogy a Galamb iskola igazgatója jelezte, hogy nagyon sok paradicsomuk van, amelyből – más terményekkel együtt – vittek kóstolót, amelyet ízletesebbnek találtak, mint amiket eddig vásároltak – tudtuk meg Horváth Zoltántól.
Mint felidézte, 2013 óta van a Helyi Diák Terméke, amelynek logója és brandje le is van védetve, a lényege pedig, hogy a diákok egészen a palántázástól, magról vetéstől végigkísérik a saját terményeiket az eladásig, feldolgozásig. Ehhez kapcsolódik továbbá a laboratóriumi munka is, illetve a tankerti víztisztító fejlesztése is, amely további új lehetőségeket nyit meg számukra. A végtermék pedig a Helyi Diák Terméke, amit nagyon sokáig nem értékesítettek, s továbbra sem ez a leglényegesebb, hiszen az elkészült lekvárokkal és gyümölcslevelekkel, továbbá szórólapokkal a leendő diákokat próbálják az iskolába csábítani. Hozzátette továbbá, hogy az értékesítés a mezőgazdász tanulóknak a tananyagában is benne van, ezért találták ki a piacos kocsit, ahol tudnak árusítani.
Horváth Zoltán az iskola tankertjében – archív fotó
– Ehhez kapcsolódott tavaly az ösztöndíj, amit bevezettünk, hiszen ezekből a bevételekből úgy gondoltuk, hogy a tanulókat fogjuk motiválni. Diákjaink tavaly ösztöndíjat kaptak ezekből a tankerti, piaci bevételekből, nyilván a tankertben nem a paradicsomból és a szőlőből vannak a legnagyobb bevételek, hanem a mellette lévő földekből, amin dolgoznak, szántást, vetést, aratást gyakorolnak – hangsúlyozta.
Továbbá arra is rámutatott, hogy ez a megkeresés azért is kiemelkedő, mivel az egész lényege, hogy minőségi dicséretet kaptak a diákok, hiszen egy nagy múltú étterem és fogadó ismerte el a megtermelt paradicsom, cukkini, szőlő és padlizsán minőségét. Mindamellett Horváth Zoltán azt is aláhúzta, hogy amit tőlük vesznek, s amit tudnak adni, az nem kereskedelmi mennyiség, így nem károsítanak meg helyi kereskedőket, beszállítókat. Mint megtudtuk, ezen munka elismeréseként Dömsödi Zsolt egy egész heti menüsort állított össze erre alapozva, azokkal a termékenyekből, amelyet tőlük vásároltak.
Ráadásul a heti menüsorral nem ért véget az együttműködés, hiszen Horváth Zoltántól megtudtuk, arra kötöttek megállapodást, hogy mielőtt kimennek a piacra vásárolni, egyeztetnek annak kapcsán milyen terményeik vannak, s kóstoló után dönthetnek arról, hogy szeretnének-e belőle vásárolni az iskolától – így pedig nemcsak a piacon, a beiskolázási rendezvényeken, a diákklubban jelenik meg a Helyi Diák Terméke, hanem egy exkluzív, előkelő helyen is, emelte ki az igazgató.
Borítókép: illusztráció