quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

Sokba kerülhet a hús a hentesnek, ha nem teszi ki a megfelelő zászlót

2020. július 21.

Egy 2019-es miniszteri rendelet éremében 2020 január 15-től kötelező feltünteti a friss, csomagolatlan sertéshúsokon az állatok származására vonatkozó információkat – mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában.

A rendelet szerint a 200 négyzetméternél nagyobb üzletekben a származási hely beazonosítását zászlókkal kell segíteni. Az ennél kisebb üzletekben a hús származását csak betűvel kell jelölni. A rendelkezés a betűk méretéről és színéről is szól. A világos háttér mögött feltüntetett szövegnek jól kell látszódnia – hangzott el az adásban.

A születés és a vágás helye dönti el azt, hogy milyen zászlót kell kitűzni egy-egy termékre. Ha ez kettő eltér, akkor mindkettőt külön-külön meg fel kell tüntetni.

A szakember szerint a sertéshúsok származási helyének feltüntetése választási lehetőséget nyújt a fogyasztóknak és elősegíti a tudatos vásárlást.

„A felgyorsult élelmiszer-kereskedelem, a globalizáció révén elképesztő helyekről is érkezhetnek termékek, a fogyasztónak joga van eldönteni, hogy ezeket,  vagy a frissebb, magyar termékeket szeretné megvásárolni” – mondta.

A Nébih tapasztalati szerint a szabályozás kedvező fogadtatásban részesült, mind a fogyasztók, mind a termelők részéről ezért

július 15-től a sertéshús mellett más termékekre, baromfira, juh- és kecskehúsra is kiterjesztették az előírást.

Az ellenőrzésekről elmondta, hogy a nagy élelmiszer-forgalmazók minőségbiztosítási rendszere jobban felkészült és itt kevesebb hiányosságot találtak, míg a kisebb élelmiszerüzletek, különösen a hentesboltoknál több volt a mulasztás.

Összességében az üzletek 8 százalékában voltak hiányosságok, főképp a húsboltokban. Az érintett üzletek 80 százaléka a szabályoknak megfelelően tette ki a származási országra utaló zászlókat, de a kisebb áruházak és a húsboltok némelyike is így tett, noha nekik nem kötelező.

A Nébih munkatársai alig egy tucat alkalommal szabtak ki büntetést összesen több mint 4 millió forint értékben.

Pleva György elmondta, hogy a felügyelet célja nem a büntetés, hanem az, hogy felhívja a hiányosságokra a figyelmet.

A jelenlegi vírushelyzetben is a tanácsadás és a támogatás került előtérbe – mondta.

 

forrás hirado.hu