Kilencven éve adták át a vásárhelyi strandfürdőt: főzőversennyel és színes programokkal készülnek

A rendezvény célja, hogy méltóképpen megemlékezzenek az 1930-ban átadott Városi Strandfürdőre, valamint arra a korszakra, amelyben létrejött ez az intézmény és generációk sorának adott lehetőséget a vízi sportok gyakorlására, valamint a családoknak a kikapcsolódásra és a szórakozásra.
Időpont: 2020. július 25. (szombat), július 26 (vasárnap)
Helyszín: Hódmezővásárhely, a 90 éves Városi Strandfürdő területe (Ady Endre utca)
NOSZTALGIA FŐZŐVERSENY 2020, avagy mit főztek a XX. század első harmadában
A főzőverseny mottója: “Tudod, miért fontos a finom étel? Összehozza az embereket, bárhonnan származnak is. Mindenkit barátságossá tesz és mosolyt csal az arcára.”(A hercegnő és a béka c. mese)
Feladata: Felidézni és újraalkotni a XX. század eleji étel-klasszikusokat leves, egytálétel, desszert vagy menü formájában.
Elkészítési mód: Helyszínen; (indokolt esetben, egyeztetés alapján otthon)
Időtartam: 9:00-től 14:00-ig (Előkészület 8:00-órától)
Étel zsűrizés: 14:00-től 15:00-ig (illetve ahogyan elkészül a mű folyamatosan)
Módszer: komplex, a szempontok figyelembevételével
Eredményhirdetés: 16:00
Feladat: Klasszikus, a XX. század első felére jellemző étel elkészítése
Kategóriák: Leves vagy Egytálétel vagy Desszert; Menü (legalább 3 tétel az 1. kategória elemeinek kombinálásával)
Nevezési feltételek, szempontok:
- Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs. Az elkészítés a helyszínen történik (indokolt esetben eltérési lehetőség: amennyiben nem lehet a helyszínen elkészíteni az ételt, úgy a kóstolásra, fogyasztásra szánt kész mennyiséget otthonról is elhozhatják a csapatok.)
- Nevezni, 2020. július 23-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány (Ínymester) nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének és eredetének megadásával, Csáki Zsolt gasztro-szervezőnél a jelentkezési lap visszaküldésével a [email protected] elektronikus levélcímen (levél tárgya: Nosztalgia Főzőverseny 2020), vagy aláírva személyesen a Városi Strandfürdő információs pultjánál leadva lehet. Egy csapat több egy kategórián belüli étellel is nevezhet! A Menü esetén az ételek egymással való harmóniáját is vizsgálják.
- Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva.
- Az ételeket minimum 5 tagú zsűri értékeli és a legjobb csapatok legjobb műveit díjakkal jutalmazzák. Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, korhűségét, a csapat-összhangját, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.
Különösen nagy hangsúlyt kap a tálalás korhű formáinak ismerete és bemutatása!
A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya azzal a feltételekkel járul hozzá a verseny megrendezéséhez, hogy a versenyző által elkészített étel csak akkor bocsátható közfogyasztásra, ha a versenyző erre vonatkozó működési engedéllyel rendelkezik. (2008. évi XLVI. törvény; 57/2010 (V.7.) FVM rendelet; 62/2011. (VI.30.) VM rendelet).
További információkért és a jelentkezési lapért látogassanak el a fürdő hivatalos honlapjára!
(Forrás: Cseuz Judit referens, Hódmezővásárhely M. J. V., valamint hodfurdo.hu)