quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

AM: hétfőtől pályázhatnak a szőlészek-borászok a kárenyhítést szolgáló támogatásra

2020. június 20.

Megnyílnak a magyar szőlőtermesztők és borászatok számára a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére szolgáló pályázatok – közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint több mint 9 milliárd forint támogatást biztosít az agrártárca uniós és nemzeti források felhasználásával a szőlőtermesztőknek és borászatoknak.

Zöldszüretre június 22-étől június 30-áig, krízislepárlásra pedig júliustól lehet benyújtani támogatási kérelmeket.

A közlemény szerint a Covid19-világjárvány gazdasági hatásai a szőlő- és borágazatot sem kerülik el. A turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárva tartása a borfogyasztást is jelentősen mérsékelte. A kormány az EU tagállamai közül az elsők között reagált a problémára, és alakította át támogatási programját a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta kárainak enyhítésére.

A krízislepárlás az eladhatatlanná vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentését támogatja, csökkentve a borpiacon a kínálati nyomást, egyben a párlat gyógyászati célra is használható – tették hozzá.

A tárca tájékoztatása szerint egy liter bort 56,6 és 115 forint közötti nettó áron veszi át a lepárló. Egy termelőtől legfeljebb 2000 hektoliterre kérhető támogatást, de a támogatott mennyiség nem haladhatja meg az elmúlt három évben általa átlagosan termelt bor 50 százalékát. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászatnak.

A támogatás összértéke 2,5 milliárd forint, amely teljes egészében uniós forrás.

Az agrártárca a 2019-ben bevezetett zöldszüret-támogatást kiterjeszti 2020-ra is. A borkészlet és az export-import adatok alapján idén, piaci szempontból a tavalyinál magasabb szőlőárak indokoltak. Az intézkedés a felesleges szőlőmennyiség kivonása mellett biztonsági hálót nyújt azon termelőknek, akik nem tudják időben elhelyezni az idei termésüket – tudatta a minisztérium. Támogatás igényelhető a szőlőfürtök leszedésének költségére és az emiatti bevételkiesésre. Feltétele hegyközségi tagság, illetve a nem borvidéki településen, az, hogy a gazdát szőlőtermelőként tartsa nyilván a hegybíró. Az intézkedésbe vont szőlőterület méretének el kell érnie a 0,2 hektárt. A korábbi évek hozamait és az átlagos szőlőárat figyelembe véve a támogatás – kompenzációs felár nélkül – 439 ezer és 968 ezer forint/hektár között alakul – jelezte a tárca.

Azon szőlőültetvények után, ahol a referenciaidőszak során alacsonyabb hozammal, de nagyobb cukortartalommal szüreteltek szőlőt, kiegészítő támogatás igényelhető, így a támogatási átalány maximum 900 ezer forintra is emelkedhet. A támogatási keret 5,1 milliárd forint, amely teljes egészében uniós forrás.

A támogatást a Magyar Államkincstár elektronikus felületén lehet igényelni június 30-áig.

A közlemény szerint hamarosan megjelenik egy újabb támogatási rendelet is, amely kizárólag azokat a kis és közepes méretű borászatokat érinti, amelyek a saját szőlőjüket dolgozzák fel, és magas minőségű bort készítenek. E támogatás kiemelten fontos, mert az elmúlt hónapok legnagyobb bevételkiesése éppen azokat a kis és közepes méretű borászatokat érintette, amelyek zömében a gasztronómiai szektorban és helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket.