A hónap végén kerülhet az asztalunkra vásárhelyi dinnye

Ha minden jól megy, bő két hét múlva már lehet kapni Vásárhelyen termelt sárgadinnyét, és a görögre sem kell sokat várni. Pap Róbert a szüleivel a város határában két és fél hektáron termeszti a gyümölcsöt: jelenleg 12 ezer palántát nevelnek.
Az utóbbi hónapok ugyan nem úgy teltek, mint ahogyan azt megszoktuk, viszont kétségtelen, hogy hamarosan itt a nyár, aminek az egyik legfontosabb szimbóluma a dinnye. Pap Róbert helyi őstermelőt arról kérdeztük, mi most a helyzet a földeken.
– Melegebb időre lenne szükség és a mindennapos esőzés sem tesz jót. Emellett a héten jégesőt is kaptunk, ami ugyan okozott kárt, viszont úgy láttuk, az Országos jégkármérséklő rendszernek köszönhetően mintha puhább jégszemek zúdultak volna a dinnyére – mondta a termesztő. A csapadék kapcsán hozzátette, nem az eső mennyisége a gond, hanem az, ha naponta többször elered, ugyanis így folyamatosan vizesek a palánták, ami kedvez a gombásodásoknak.
A Pap-család február végétől 2-3 hetes szakaszokban helyezte el a magvakat a palántaneveléshez használt fóliasátrukban, majd az első palánták április elején kerültek ki a területre. Mintegy 12 ezer palántával dolgoznak, ami között többféle görög- és sárgadinnye is megtalálható.
– A viszonylag hideg idővel és esőzéssel tolódhat a szezon kezdete, de úgy számolunk, hogy június 20. körül, azaz bő két hét múlva megjelenhet a sárgadinnyénk a piacon. A görögdinnye kicsivel később, de a hónap végére már biztosan beérik – árulta el a szakember.
Mint megtudtuk, árakról még korai beszélni, ugyanis számos tényező befolyásolhatja azokat. A sárgadinnye például körülbelül tíz éve volt olyan olcsó, mint tavaly, holott azóta jelentősen emelkedtek az előállítás költségei.
Pap Róbert arra is kitért, hogy a termesztés során sokan tökpalántára oltják rá a dinnyepalántát. Utóbbinak ezáltal tökgyökérzete lesz, így nagyobbra nő, ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben és biztosabb a termése is, az íze viszont nem olyan édes. Továbbá ezzel a módszerrel jövőre is lehet ugyanott dinnyét termeszteni, míg a gyümölcs vetésforgója 7-8 év. – A szüleim legalább 35 éve foglalkoznak a gyümölcs előállításával, de elmondhatom: eddig és ezután sem éltünk és élünk ezzel a technikával – hangsúlyozta.
A koronavírus-járvány a család munkásságát nem befolyásolta az elmúlt időszakban, attól viszont tartanak, hogy az eladás során adódhatnak nehézségek, például a vásárlási idősávok miatt.
Tavaly nyáron az egész országos sajtót bejárta a vásárhelyi kockadinnye, ami Pap Róbert készített először az országban, külföldi minta alapján. Mint elmondta, valószínűleg idén is lesz néhány ilyen darab, most azonban még nem foglalkozik ezzel, ugyanis sok egyéb más teendő akad a földeken.