quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely24.com archívum

Nagy a kereslet a jó minőségű magyar eper iránt

2020. május 24.

Folyamatosan szedik az epret a Somogy megyei Csököly egyik gazdaságában. A család 30 éve foglalkozik a gyümölcstermesztéssel, idén 25 ezer palántát gondoznak.

„Ez a vírushelyzet most azt hozta magával, hogy sokkal kevesebb az import, ezáltal ugye nincs a piacon a spanyol és a görög eper, így a mi árainkat nem tudják a kereskedők leverni. Kevés a piacon a felhozatal, így elég jelentősen tartja az árát” – árulta el Nezdei Sándorné termesztő.

A somogyi faluban száz család él a gyümölcstermesztésből, sokuknak ez jelenti az egyetlen bevételi forrást. Az epret itt tavaly nyomott áron tudták csak eladni, idén viszont 1500 forintba kerül egy kiló gyümölcs.

Az időjárás nem kedvezett igazán a gyümölcsnek, a szárazság és a fagyok miatt. Az első szemek csaknem egyharmada elfagyott egy békéscsabai gazdaságban is, de azt mondják, ennek ellenére kiváló minőségű az eper.

„Tudom, hogy a fogyasztóknak nagyon magas az ár, de ez az első gyümölcs, ebből süteményt lehet készíteni, sokan szörpöt csinálnak, turmixot, és utána a többi gyümölcs késni fog, sokkal kevesebb mennyiségben” – mondta Kovács Sándorné, a Kovács Farm ügyvezető helyettese

Kiváló a mostani szezon, az eper minőségével és a mennyiségével is elégedettek a gazdálkodók. Emiatt a kereslet is nagy a hazai gyümölcsre.

„Ha mód és lehetőség van rá, jöjjenek, látogassák meg a gazdát. Nézzék meg azt, hogy milyen körülmények között termesztik ezeket a fantasztikus gyümölcsöket, akár itt a helyszínen is kóstolják meg”  – hangsúlyozta Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok alelnöke.

Sok termelő várja nyitott kapukkal, és szedd-magad lehetőséggel is a vásárlókat. A szezon még két hétig tart.

Hamar megteltek a vödrök Rajkán is az eső ellenére. A magyar-szlovák határ mentén fekvő termőföldön egy kiló epret 590 forintért szedhetnek le a vásárlók.

„Rajkánál 14 hektár eprünk van. Legfőképpen szlovákok jönnek minden évben, és nagyon sokat szednek, nagyon szeretik. Természetesen nagyon jó szívvel várjuk a magyarokat is, ők is nagyon szeretik, úgyhogy reméljük, idén is sokan jönnek majd” – mondta R. Nagy Veronika,az Eperország Kft. tulajdonosa.

Hazánkban összesen 650-700 hektáron foglalkoznak epertermesztéssel, a leginkább Pest- és Bács-Kiskun, valamint Somogy-, Győr-Moson-Sopron- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

(Forrás: hirado.hu; Borítókép: illusztráció)