Nyerő páros receptet ajánl Walterné Böngyik Terézia

Nem tudja, milyen étel kerüljön az asztalra húsvétkor? A hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola most megmutatja a Promenád olvasóinak a család egyik tuti nyerőpárosát. Hölgyeim és uraim, az alföldi betyárleves és a kígyórétes következik!
Walterné Böngyik Terézia lapunknak azt írta, ez a leves szép idő esetén sokszor bográcsban készül, a család férfi tagjai által. A lányok pedig a rétest sütik a kerti kis kemencében. A Walter család szombaton ezekkel az ételekkel hangolódik a húsvétra.
Alföldi betyárleves
Hozzávalók:
- 50 dkg marha v. sertéshús
- 5dkg zsír
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 30 dkg füstölt kolbász
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg gomba
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem
- 2 ek édes-nemes paprika
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 5 dl tejföl
- 2 ek liszt
- 1 csokor kapor
- só, bors, kömény
- 1tojás, 10dkg liszt, pici víz, só a csipkedetthez
Elkészítés:
A felkockázott szalonna zsírját kisütjük bográcsban, majd hozzáadjuk a zsírt, és megpároljuk rajta a felaprított hagymát. Hozzákeverjük a felkockázott húst, és megpirítjuk, majd félig megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a felkarikázott répát és petrezselymet, a vastag szeletekre vágott gombát, valamint a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Megszórjuk az édes-nemes paprikával, és felöntjük a vízzel. Ízesítjük sóval és borssal, és készre főzzük. Ekkor beleforraljuk a karikára szelt kolbászt is. A tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a felaprított kaprot, és behabarjuk vele a levest. Ezek után jöhet a csipkedett a forrásban lévő levesbe. Melegen tálaljuk.
Tipp:
Sonkalével felöntve az ízkavalkád tovább fokozható!
Kígyórétes illatos almatöltelékkel
A töltelék:
- 5 kg reszelt alma
- őrölt szegfűszeg, fahéjízlés szerint
- 3 ek cukor( v. xilit)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 fél citromból nyert citromlé(hogy az alma ne barnuljon)
Az almát lereszeljük, levét jól kinyomkodjuk. Az adalékanyagokat hozzáadjuk, összekeverjük és félretesszük.
A tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2 ek cukor
- 25 dkg margarin(20 dkg zsír is lehet)
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 5 dl tej(élesztő felfuttatásához)
A margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, tojásokat, sót, a felfuttatott élesztőt, legvégén a lisztet. Könnyedén összegyúrjuk. Addig dagasztjuk, míg egynemű, közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától. 4db takaros kis cipót készítünk.
Nem kell keleszteni!
Kinyújtjuk, és a közepére vastag tölteléket halmozunk. A tészta széleit bevagdossuk,kb.1,5 cm távolságra és a töltelékre váltogatva a két oldalt, visszahajtogatjuk. Középre (a simán hagyott részen) 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerüljön a töltelék. Tojásfehérjével átkenjük.180 fokos sütőben (légkeveréses 165 fokos) aranybarnára sütjük. Porcukrozzuk, és ferdén szeleteljük.
Tipp:
A kígyórétes ugyanúgy tölthető, mint a hagyományos rétes. Készülhet káposztás, zöldséges, mákos, meggyes, túrós változatban is.
A háziasszonyoknak kijáró dicséret nem fog elmaradni!