quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Nyerő páros receptet ajánl Walterné Böngyik Terézia

2020. április 11.

Nem tudja, milyen étel kerüljön az asztalra húsvétkor? A hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola most megmutatja a Promenád olvasóinak a család egyik tuti nyerőpárosát. Hölgyeim és uraim, az alföldi betyárleves és a kígyórétes következik!

Walterné Böngyik Terézia lapunknak azt írta, ez a leves szép idő esetén sokszor bográcsban készül, a család férfi tagjai által. A lányok pedig a rétest sütik a kerti kis kemencében. A Walter család szombaton ezekkel az ételekkel hangolódik a húsvétra.

Alföldi betyárleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg marha v. sertéshús
  • 5dkg zsír
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg gomba
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem
  • 2 ek édes-nemes paprika
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 5 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • 1 csokor kapor
  • só, bors, kömény
  • 1tojás, 10dkg liszt, pici víz, só a csipkedetthez

Elkészítés: 

A felkockázott szalonna zsírját kisütjük bográcsban, majd hozzáadjuk a zsírt, és megpároljuk rajta a felaprított hagymát. Hozzákeverjük a felkockázott húst, és megpirítjuk, majd félig megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a felkarikázott répát és petrezselymet, a vastag szeletekre vágott gombát, valamint a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Megszórjuk az édes-nemes paprikával, és felöntjük a vízzel. Ízesítjük sóval és borssal, és készre főzzük. Ekkor beleforraljuk a karikára szelt kolbászt is. A tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a felaprított kaprot, és behabarjuk vele a levest. Ezek után jöhet a csipkedett a forrásban lévő levesbe. Melegen tálaljuk.

Tipp:

Sonkalével felöntve az ízkavalkád tovább fokozható!

 

Kígyórétes illatos almatöltelékkel

A töltelék:

  • 5 kg reszelt alma
  • őrölt szegfűszeg, fahéjízlés szerint
  • 3 ek cukor( v. xilit)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 fél citromból nyert citromlé(hogy az alma ne barnuljon)

Az almát lereszeljük, levét jól kinyomkodjuk. Az adalékanyagokat hozzáadjuk, összekeverjük és félretesszük.

A tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 ek cukor
  • 25 dkg margarin(20 dkg zsír is lehet)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 5 dl tej(élesztő felfuttatásához)

A margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, tojásokat, sót, a felfuttatott élesztőt, legvégén a lisztet. Könnyedén összegyúrjuk. Addig dagasztjuk, míg egynemű, közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától. 4db takaros kis cipót készítünk.

Nem kell keleszteni!

Kinyújtjuk, és a közepére vastag tölteléket halmozunk. A tészta széleit bevagdossuk,kb.1,5 cm távolságra  és a töltelékre váltogatva a két oldalt, visszahajtogatjuk. Középre (a simán hagyott részen) 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerüljön a töltelék. Tojásfehérjével átkenjük.180 fokos sütőben (légkeveréses 165 fokos) aranybarnára sütjük. Porcukrozzuk, és ferdén szeleteljük.

 Tipp:

A kígyórétes ugyanúgy tölthető, mint a hagyományos rétes. Készülhet káposztás, zöldséges, mákos, meggyes, túrós változatban is.

A háziasszonyoknak kijáró dicséret nem fog elmaradni!

Fotó: Archív (Gémes Sándor)