Mennyei, szemet gyönyörködtető finomságok: a Vásárhelyi Csokoládét is megízlelhették Szegeden

A Fonay házaspár hivatalosan öt éve készít csokoládét, de már előtte is kísérleteztek az édesség megalkotásával. A Vásárhelyi Csokoládé története egy karácsonyi ajándékkal kezdődött, amikor is Fonay Tiborné Edit egy bonbon és csokoládé elkészítésére alkalmas szilikon formát kapott. Bár az eszköz egy ideig pihent, az első felhasználása azonnal elindított valamit – mesélte lapunknak Fonay Tibor.
Mint megtudtuk, egyikőjüknek sem ez a fő foglalkozása, de az édességek annyira jól sikerültek, hogy felmerült az ötlet, miszerint többet is készíthetnének belőlük. Létrehozták a műhelyüket, engedélyeztették, miközben jobban a mesterség rejtelmeibe vetették magukat. Bár csak egy hobbinak indult, annál sokkal komolyabbá vált.
A termékek palettája igen széles és változatos: a töltött bonbonoktól kezdve, a különböző táblás csokoládékon, valamint a drazsékon át, egészen a marcipánkészítményekig hosszasan lehetne sorolni, hogy mi mindenből válogathatnak az édesszájú vásárlók. „A legkeresettebbek általában az étcsokoládés fajták, míg a tejcsokoládés, a fehércsokoládé kevésbé, de alapanyagként azt is használjuk” – fejtette ki Fonay Tibor.
Persze nem elég a mennyei ízvilág, szükség volt egy olyan formavilágra, ami kifejezi az identitásukat, jellemzi őket. A Fonay házaspár nem akart idegen nyelvű elnevezést, és adta magát a helyzet, hogy a név Vásárhelyi Csokoládé legyen. Innen egyenes út vezetett a város egyik különlegességéhez, a vásárhelyi hímzéshez, ami szintén a termékek részévé vált.
A Vásárhelyi Csokoládé alkotói a szegedi csokifesztiválra rendszeresen járnak, az idei a negyedik alkalom, hogy részt vettek rajta. Ugyanakkor az ország több pontján is megfordulnak, aminek köszönhetően rengeteg kézműves csokoládéval foglalkozó szakembert ismertek meg. Fonay Tibor azt is elárulta, hogy egy-egy ilyen fesztiválon, rendezvényen megfigyelik a kóstolók reakcióit, hiszen már az is sokat elárul.
Nekünk is volt lehetőségünk megkóstolni a bonbonokat, amik amellett, hogy látványra kellemes hatást nyújtottak, ízre is igazán varázslatosak voltak. A málnás töltelék, valamint a sós karamella is nagyszerű összhangot alkotott az étcsokoládéval, öröm volt megízlelni.
Annak sem kell csüggedni, aki nem tudott ellátogatni a csokifesztiválra, hiszen a Vásárhelyi Csokoládé több viszonteladónál is kapható városunkban (ilyen például az Édes Otthon, a Szecolor, a Ginkgo, stb.), de Szegeden is megtalálható (Hazavarázs üzlet, a Dóm Látogatóközpontja, stb.). Emellett online is érdemes felvenni a kapcsolatot a Fonay házaspárral: a Vásárhelyi Csokoládé honlapján és Facebook oldalán is lehet érdeklődni, rendelni.
A jövőre nézve Fonay Tibor elmondta, amit ketten bírnak a feleségével, azt a továbbiakban is szeretnék folytatni.