quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely24.com archívum

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2020. január 24.

Az elmúlt néhány hónapban hét kiadványt is összeállítottak és megjelentettek a NAK szakértői. Ezek mindegyikét ingyenesen az érdeklődők részére bocsájtja a kamara az internetes portálján: http://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok. A kötetek témái: Laktózmentes élelmiszerek; A hűtési lánc felügyelete; Élelmiszer-választást befolyásoló tényezők; Erdőtelepítés; Erdészeti nemesített fajták; Kisokos a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadásról; A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számokban (magyarul és angolul).

A legfrissebb – nyomtatásban is megjelent – kötet a „Laktózmentes élelmiszerek”. A diétázók igényeinek kielégítéséhez az előállítóknak komoly figyelmet kell fordítaniuk az alapanyagokra és a technológiára – ehhez nyújt segítséget a kiadvány.

Emellett a laktózmentes táplálkozás orvosi és dietetikai vetületeit is körbejárja. „A hűtési lánc felügyelete” kötet az élelmiszeripar és -kereskedelem valamint a vendéglátóipar szereplői számára hangsúlyozza a hűtés, a fagyasztás és a hűtési lánc fenntartásának jelentőségét, mutatja be gyakorlati tudnivalóit. „Az élelmiszer-választást befolyásoló tényezők” kiadvány fejezetei egy kérdőíves felmérés eredményei alapján vizsgálják, hogy a hazai fogyasztók milyen elvek és szokások mentén hozzák meg döntéseiket, illetve gyakorlati javaslatokat fogalmaz meg ahhoz, hogy hogyan lehet őket befolyásolni termékválasztásukban.

Az „Erdőtelepítés – Értékteremtést is biztosító lehetőség a termőföldek védelmére és a klímaváltozás elleni fellépésre” arra világít rá, hogy a mezőgazdasági területeket behálózó erdők és fásítások a termőföldek védelmét is szolgálják. Hasznos tanácsokkal is szolgál az erdőtelepítésre vállalkozó gazdálkodóknak. Az „Erdészeti nemesített fajták erdősítésekhez, fásításokhoz” az erdősítések és fásítások eredményes kivitelezésével, a mezőgazdasági területek védelmével, és az ország erdősültségének, illetve faállománnyal borítottságának növelésével foglalkozik.

A kiadvány – az erdészeti fajtanemesítés és fajtavizsgálat sok évtizedes tapasztalataira alapozva – azokat a nyár, fűz és akác fajtákat mutatja be, amelyek alkalmasnak bizonyultak a hazai köztermesztésben alkalmazásra. Továbbá röviden ismerteti azon fekete nyár, ill. fehér fűz klónkeverékeket is, amelyek a szigorú természetvédelmi előírások mellett alkalmasak a természetvédelmi vagy Natura 2000 területek erdősítésére, fásítására.

A „Kisokos a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadásról” a szaktanácsadói rendszert, a szaktanácsadók és a szaktanácsadói szervezetek működését mutatja be, és tájékoztatást ad a támogatási formákról, a kedvezményezettek köréről és az igénybevételi lehetőségekről. „A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számokban, 2018” – az Agrárminisztériummal közösen készített – kiadvány a hazai agrárium elért eredményeiről ad képet.

Forrás: NAK, borítókép illusztráció