quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

Megnyílt Szeged első csomagolásmentes boltja

2020. január 23.

Egy hete nyitott Szeged első csomagolásmentes boltja a Jósika utcában, ahol jó kétszázféle terméket árusítanak. Aminek a beszerzését meg tudják oldani helyben, azt közeli termelőktől vásárolják, hogy a szállítás minél kevésbé terhelje a környezetet.

„Folyamatosan keresgélünk, és amit lehet, azt minél közelebbi termékre cseréljük” – nyilatkozta a lapnak Varsás Dániel, aki feleségével, Varsás-Guti Anitával álmodta és valósította meg a boltot. Anita szakmája könyvelő, otthon van jelenleg két kisgyerekkel, a harmadik már óvodás. Már akkor nagy volt az érdeklődés, amikor jelezték, hogy nyílik majd egy ilyen üzlet. Maguk is csodálkoztak rajta, hogy ekkora városban senki nem foglalkozik ezzel a profillal.

A tésztákat Óföldeákon készítik, a lisztet szállítás előtt őrölték Ferencszálláson. Az egészséges alapanyagokból készült süteményeket, pékárut is Szeged környékén készítik, helyben szerzik be a biozöldséget, az olajat külön nekik sajtolják Maroslelén, balástyai a homoktövis. Még a textil- és hálós zsákokat is Ruzsán varrják, amiket meg lehet venni az árunak, ha valaki nem vitt magával edényt vagy táskát.

Higiéniai termékeket is árusítanak. A szereket Algyőn gyártják, és nem tartalmaznak környezetre ártalmas anyagokat – magukon tesztelték, évek óta ezeket használja a család. Ami meg nincs, azt a húsok, tejtermékek kivételével igyekeznek beszerezni.

A beszállítók kiválasztásánál arra is ügyeltek, hogy hasonlóan gondolkodjanak a csomagolóanyagok ügyében. Az a cél, hogy a boltba is csomagolásmentesen érkezzenek a termékek.

A legtöbb időt talán azzal töltötték, mielőtt megnyitott a Garabolyos, hogy megtalálják a megfelelő helyi vagy közeli forrásokat. A környékbeli termelőkhöz, kis üzemekbe aztán el is látogattak. Személyesen is ismerkedtek, megnézték, mit rendelnek meg és honnan – talán ez volt az egyik legnagyobb élmény. Szegedi paprika nélkül nyitni sem akartak, és az volt az utolsó, amit megtaláltak, méghozzá Algyőn.

A Garabolyos hátsó részében jelenleg is tartanak hordozási tanácsadást, de februártól, úgy tervezik, ökokör is indul. A gyerekkel érkezők már most is bemehetnek, játszhatnak – később rendszeresen szeretnének ide környezettudatossággal összefüggő programokat szervezni.

(Forrás: delmagyar.hu; Borítókép fotó: Kuklis István)