Fürjek százait tenyészti Imre Csaba Újvároson

Évekkel ezelőtt hat példánnyal kezdődött, mára komplett tenyészetté vált Imre Csaba fürjszeretete. Az apró madarakkal immár főállásban foglalkozik a vásárhelyi férfi, akinek a felesége is segít a baromfik körüli mindennapos teendőkben.
– Egy kedves cimborám hosszú évekkel ezelőtt hat fürjet adott nekem. Megtetszettek a kis aranyos madarak, így folyamatosan bővítettem az állományt és kialakult a tenyészetem – mesélte a kezdeteket lapunknak az újvárosi Imre Csaba.
A több száz példány gondozása ma már egész napos elfoglaltságot jelent, ugyanis az etetés, a vitaminokkal való ellátás, a helytakarítás, a vízcsere és az egyéb feladatok sok időt igénybe vesznek. Ezekből a teendőkből a feleség, Imréné Kónya Gizella is napi szinten kiveszi a részét.
Imre Csaba elmondta, tudomása szerint nincs Vásárhelyen még egy ekkora fürjtenyészet, mint az övék, így rendszeresen értékesítik a három hetesnél idősebb példányokat, illetve a tojásokat. Mint kiderült: a legtöbben tovább nevelésre vásárolnak az állatokból, például sokan tavasszal vásárolnak néhányat és őszig tartják őket a tojásokért.
Mindemellett a fürj az ízek világában is megállja a helyét; olyannyira, hogy az Imre család hobbija a főzőversenyeken való szereplés lett. – Öt évvel ezelőtt a Hód-tavi csatára 13. századi étkekkel lehetett nevezni. Fürjből készült ételekkel jelentkeztünk és nyertünk. Azóta folyamatosan győzünk ott, valamint az állattenyésztési napokon és a szentesi lecsófesztiválon is készítettünk már hasonló különlegességeket – árulta el Imréné Kónya Gizella. Az asszony szerint az apró madár levesnek és sütve, rántva, pácolva és párolva főételnek is kiváló, a tojása pedig igazi desszertnek minősül.
Néhány szó a méretekről: egy-egy fürjkakas feldolgozva mintegy tizenöt dekát tesz ki, azaz egy felnőtt férfi éhgyomorra hármat is megehet belőle, valamint négy-öt fürjtojás tesz ki egy tyúktojást, így egy tepsi süteményhez akár negyvenre is szükség lehet. Ugyanakkor lágyabb, mint a tyúké, illetve az egészségre is jobb hatással van: magasabb a vitamintartalma és a cukorbetegeknek nyersen segít az inzulinszint helyreállításában.
Imre Csaba a jövőben egy külterületi telephely kialakítását tervezi, ahová átköltöztetné az állományát. Sőt, amennyiben a piac igényli, tovább növelné azt, hogy minél többen megismerjék a királyok madaraként is hívott fürjeket.