Ma kötelező: töltött káposzta – Ön hogyan készíti?

Ahogy mi szeretjük: kolbászhús, minimális rizs, esetleg pici füstölt nyúlja mellé, savanyú káposzta és rántás a végén – Ön hogyan készíti, hogyan szereti a család? Hiszen ez nemcsak a megszokás, de tájegységenként is változik.
Van, aki káposztalevélbe tekeri a gombócot, van, aki nem tesz rizst bele. Van, aki árpagyönggyel készíti, van, aki hajdinával. Van, aki a füstölt húst bedarálja a húsgombócba, van, aki csak a füstölt hús főzőlevét használja a felöntéshez, és tálaláskor kínálja hozzá a húst, és ollyan is van, aki pulykahúsból készíti. Van, aki berántja, megint más kaprosan, paprika nélkül szereti. A töltöttkáposzta-variációk száma végtelen – összegzett a mindmegette.hu. Ebből válogatunk pár, hagyományosnak mondott receptet.
Elsőként, egy a lenti felsorolásban nem szereplő, receptindexről származó, számunkra kedves variáció:
VÁSÁRHELYI SZÁRMA
Hozzávalók 6 személyre: 12 db savanyúkáposzta-levél, 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg rizs, 50 dkg sertésoldalas, 1 db sertésköröm, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 75 dkg darált hús, 1 db tojás, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 6 evőkanál étolaj, őrölt kömény, 1 db babérlevél, 1 db csöves paprika, 2 evőkanál liszt.
Elkészítés: A savanyúkáposzta-levelekből kivágjuk a vastag ereket. A szálas káposztát, ha túl savanyú, hideg vízben kicsit áztatjuk, majd kicsavarjuk. A rizst átválogatjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. Az oldalast megmossuk, és a csontok mellett kisebb darabokra vágjuk. A körmöt megtisztítjuk, megmossuk, hosszában kettévágjuk. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a tojást, a rizst, az 1 evőkanál őrölt pirospaprikát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, és jól összekeverjük.
A káposztalevelekre 2 evőkanál tölteléket teszünk, feltekerjük, és a két végét benyomkodjuk. A fazék aljára kevés olajat teszünk, rászórjuk a kicsavart káposzta egyharmadát, elrendezzük rajta az oldalast és a sertéskörmöt, enyhén megsózzuk, majd megszórjuk a maradék káposzta felével. Erre rakjuk a megtöltött káposztaleveleket, és befedjük a maradék káposztával. Megszórjuk őrölt köménymaggal, hozzáadjuk a babérlevelet, a csöves paprikát, ízlés szerint sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön fedő alatt két, két és fél órát főzzük.
Serpenyőben a maradék olajat felforrósítjuk, a liszttel világos rántást készítünk, hozzáadjuk a maradék őrölt pirospaprikát, felöntjük hideg vízzel, simára keverjük, és berántjuk vele a megpuhult káposztát, majd kb. 10 percig lassú tűzön forraljuk. Ízlés szerint tejföllel is tálalhatjuk.
Hagyományos töltött káposzta: (mondjuk nekünk nem ez a hagyományos)
A vöröshagymát zsírban megpirítjuk, a felét kivesszük a töltelékhez. A darált húst összekeverjük a tojással, a félig megfőtt rizzsel, a pirított vöröshagymával, a reszelt fokhagymával, sóval, borssal, majd belegöngyöljük a káposztalevelekbe. (Ha nem kapunk savanyított leveleket, az édes káposzta torzsáját vágjuk ki, tegyük fel főni ecetes, sós vízben, főzés közben sorban leválnak a levelei.)
A maradék pirított hagymát megszórjuk pirospaprikával, teszünk rá egy kevés savanyú káposztát, rátessszük a füstölt oldalast (kicsit beáztatjuk, hogy ne legyen túl sós), majd ismét káposzta jön, azután sorban a töltött gombócokat, a tetejére káposzta kerül. Felöntjük vízzel, sózzuk borsozzuk, köményt szórunk rá és beletessszük a babérlevelet is. 160 fokos sütőben, lefedve 2 órát pároljuk.
Pirított szalonnával, tejföllel tálaljuk.
Szabolcsi módon:
A káposztát egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel, majd kis lángon, forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Ekkor óvatosan kivesszük, és hideg vízbe tesszük, hogy minél előbb lehűljön. Ezután leveleire szedjük, majd a középső, vastag, eres részét kivágjuk.
A hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a felhevített olajhoz, és pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ezután levesszük a tűzről.
A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a pirospaprikát, a rizst, ízlés szerint sót és őrölt borsot, és alaposan összekeverjük. Ezután az elkészült töltelékkel megtöltjük az előkészített káposztaleveleket.
A savanyú káposztát kissé kinyomkodjuk, hogy ne legyen nagyon savanyú, átmossuk, majd felvágjuk. A füstölt tarját nagyobb kockákra, a kolbászt karikára vágjuk.
Egy tepsibe (vagy nagyobb lábasba) beletesszük a felkockázott tarját, majd ráterítjük a savanyú káposztát. Ezután megszórjuk a kolbászkarikákkal, ráhelyezzük a megtöltött káposztát. (én kicsi mélyedéseket csináltam a savanyú káposztába, és abba helyeztem bele a tölteléket)
A sűrített paradicsomot simára keverjük a vízzel, majd a káposztára öntjük (lepje el). Ezután fóliával lefedjük a tepsit, mielőtt a sütőbe helyeznénk.
180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és kb. 90 perc alatt készre pároljuk. Mire a töltelék, a káposzta és a füstölt húsok puhára főnek, a leve nagy része elpárolog, és kissé besűrűsödik.
Tálaláskor tányérra helyezzük a tölteléket, mellékanalazzuk a savanyú káposztát a füstölt tarjával és a kolbásszal.
Erdélyi:
Elkészítés: 1.) A szalonnát félbevágjuk, a felét felkockázzuk, a másik felét felszeleteljük. A tarját nagyobb kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk.
2.) A rizst kevés libazsíron megpirítjuk, majd 7 dl vízben megfőzzük, aztán kihűtjük és a darált húshoz adjuk. Hozzákeverünk legalább 4-5 evőkanál pirospaprikát, 4-5 nagy csipet sót, 1 kávéskanál őrölt borsot, valamint az áttört fokhagymát, és alaposan összegyúrjuk a húsos masszát. A káposztalevelekbe töltjük a tölteléket, és az így keletkezett kis csomagokat félretesszük egy tálba. A töltésnél ügyelni kell arra, hogy a feltekerésnél mindig behajtsuk a széleket, nehogy kibuggyanjon majd főzés közben a hús.
3.) A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, rátesszük a felaprított hagymát és megpirítjuk, majd hozzákeverjük a felkockázott paprikát és paradicsomot. Eztán hozzáadjuk a vízzel leöblített savanyú káposztát, és sózzuk, pirospaprikával megszórjuk, és alaposan összekeverjük az egészet.
4.) Egy nagy edény alját beterítjük a megmaradt, felszeletelt szalonnával, majd hagymás-szalonnás káposztát teszünk rá, arra kolbász- és tarjadarabokat, majd a töltelékeket. Megszórjuk kaporral, és jöhet a következő réteg: apró káposzta, húsfélék, töltelék, és addig folytatjuk a rétegezést, míg minden elfogy. A fazék tetejére káposzta kerüljön, végül pedig néhány levél, kapor és egy kis csombor. A rakományt felöntjük 1 üveg borral és egy kis vízzel (ha a bor nem fedné el teljesen), és lassú lángon, fedő alatt főzni kezdjük. A vizet pótolni kell.
5.) 3-4 óra alatt elkészül, eztán hideg helyre tesszük, és másnap friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk.
Paradicsomosan:
Elkészítés: A káposzta torzsáját kiemelem (meglékelem, mint a görögdinnyét szokás). Utána fazékba annyi vizet engedek rá, hogy ellepje. Sóval, őrölt köménnyel ízesítem. Amikor éppen csak forrni kezdene, leveszem a tűzről félreteszem, és hagyom abárolódni a forró vízben kb. 1,5 óráig. Az vizet leöntöm a káposztáról, torzsájával lefelé fordítom, így pár perc alatt a felesleges víz is kifolyik belőle. Leveleire bontom, a vastag ereket elvékonyítom.
A töltelékhez kisütöm az apró kockákra vágott szalonnát, a visszamaradt zsírjában megdinsztelem a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Összeállítom a tölteléket a hússal, a rizzsel, a kisütött szalonnával, a fűszerekkel ízlésemre igazítom, majd megtöltöm a káposztaleveleket.
Egy nagyobb (6 literes) vastagabb aljzatú fazékba vágom a káposzta apraját – amit már nem lehet tölteni -, majd viszonylag szorosan a töltelékeket több sorban elrendezem. 6 dl házi paradicsomlét öntök rá, és 1 óra alatt lefedve, mérsékelt hőfokon készre főzöm. (Ha nem marad levél a káposzta beborítására, egy tányért teszek a tetejére + a fedőt.)
Sok tejföllel és kenyérrel tálalom.
További 40 ilyen recept:
forrás, képek és még több recept: mindmegette.hu