Így kerülhető el a túlevés kellemetlen tünete karácsonykor!

Karácsonykor általában elkerülhetetlen, hogy sokféle, általában nehezen emészthető ételeket együnk. Az egyik ilyen szempontból kockázatos étel a töltött káposzta, de ide sorolható természetesen a sok édes, cukros sütemény, és az alkohol is, amelyek kellemetlen hatást okozhatnak, egy idő után diszkomfort érzést az étkezőnek.
Amit a dietetikusok javasolni szoktak, első sorban a mértékletesség. Ezt nyilván nem mindig könnyű megállni, főleg, amikor vendégségből vendégségbe megy az ember, de kétségtelenül az egyik legjobb megoldás.
Ezen kívül érdemes odafigyelni arra is, hogy kerüljük azokat az ételeket, italokat, amelyekről tudjuk, hogy kevésbé tolerálja a szervezetünk azokat. Van, akinek a cukorral boldogul nehezebben a szervezete, van, akinek a lisztes vagy a „k betűs” ételek okoznak problémát. Még ha nehéz is önkontrollt alkalmazni ezekben a napokban, legalább próbáljunk meg mértékkel enni ezekből az ételekből. Emlékeztessük magunkat az első pár falatnál, hogy megálljuk az evést, amikor már csak a „szemünk kívánja”, és már nem vagyunk igazából éhesek.
Azzal is játszhatunk a könnyebb emésztés érdekében, ha igyekszünk 2-3 óra szünetet tartani az étkezések között, hogy időt hagyjunk az emésztésünknek a bevitt étel feldolgozására.
Mit lehet tenni, ha mégis össze-vissza ettünk mindent, és megülte a gyomrunkat?
A népi gyógymód szerint a kamilla és az ánizs nyugtatja az emésztőrendszert, ezért jó hatással bírhat elszürcsölgetni egy-két bögre kamilla-, borsmenta vagy ánizsteát. Ezen kívül ezekben a napokban is érdemes sok vizet fogyasztani, hogy ezzel is segítsük emésztésünket, a testünk regenerálódását. Noha, most egy kicsit esős az idő, de a mozgás, a séta is segít, ha valaki túlette magát.
Mindenképpen érdemes a megelőzésre koncentrálni, hogy a testünknek is kellemes élmény legyen a karácsonyi ünnep.
Képek: pixabay.com