Nincs még kész a karácsonyi édesség? Mutatunk öt klasszikus ünnepi sütireceptet!

Kedves Olvasók! Mutatunk öt klasszikus, ünnepi süteményreceptet, amelyek elkészítésével édesebbé tehetik az előttünk álló napokat!
1. Mézeskalács
Hozzávaló:
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 egész tojás
4 nagy evőkanál méz
pici só
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Máz:
1 tojásfehérje
pici só
6-7 közepes evőkanál porcukor
Elkészítés:
1. A lisztbe tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, egy pici sót, a szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket, majd keverjük ezt össze.
2. Ezután üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá a mézet, és dolgozzuk össze azt kézzel. Ha keménynek érezzük, ne tegyünk hozzá semmit, mert ahogy a méz felmelegszik benne, úgy fog lágyulni a tésztánk is.
3. Majd az összeállított tésztát egy egész éjszakára tegyük hűtőbe.
4. Másnap egy lisztezett deszkán az anyag 1/3-át nyújtsuk jó vékonyra, a többit tegyük vissza a hűtőbe, hogy ne melegedjen. A kinyújtott tésztát a legkülönbözőbb formájú szaggatókkal szaggassuk ki ezeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 175 fokon megsütjük.
5. Eközben a tészta másik felét elővesszük és kettévágjuk, ebből újra csak az egyik adagot szaggatjuk ki, a másikat ismét a hűtőbe tesszük, hogy a tészta ne melegedjen fel.
6. Ha mind a három adagnyit kisütöttük, amelyek egyébként csak néhány percet vesznek igénybe, hagyjuk őket teljesen kihűlni és másnap díszítjük azokat.
7. A díszítést tojásfehérjével végezzük. A tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot. Ebből aztán egy folyós, fehér, fénylő krémet kell kapni, és ezzel tetszés szerint lehet díszíteni.
2. Mogyorós-diós torta mandulaforgáccsal
Hozzávaló:
300 gr aprított mogyoró
200 gr aprított dióbél
300 gr cukor
9 tojás
150 ml zsíros tejszín
250 gr vaj
1.5 tk. vaníliás cukor
2 ek. mandulalikőr
mandulaforgács a díszítéshez
Elkészítés:
1. Először is a diót és a mogyorót keverjük el 200 gramm cukorral.
2. Majd a tojások fehérjét verjük kemény habbá és elegyítsük az előkészített gyümölcsökkel.
3. Ezt követően két kivajazott tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyengessük el rajta a habos süteményalapot.
4. Utána egy 170 fokosra melegített sütőben süssük 40 percig.
5. A tojássárgákat habosítsuk ki a vaníliás cukorral meg a maradék kristálycukorral, s keverjük hozzá a tejszínt. Mérsékelt tűzön addig kavargassuk addig, míg szépen be nem sűrűsödik. Majd miután ez kihűlt, selymesítsük a vajjal, s ízesítsük egy kis mandulalikőrrel.
6. Végül a krém 2/3 részét kenjük az egyik tortalapra, szorítsuk rá a másik lapot, azt húzzuk át a maradék krémmel, a tetejét pedig szórjuk meg gazdagon mandulaforgáccsal.
3. Zserbó
Hozzávaló:
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
2 db tojássárga
Töltelék:
8 dl sárgabaracklekvár
30 dkg dió
30 dkg cukor
Csokoládémáz:
8 dkg porcukor
5 dkg vaj
5 dkg kakaópor
2 evőkanál tej
Elkészítés:
1. Először is a tésztához a tejet langyosítsuk meg, rakjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni, avagy várjuk meg, amíg jól megmelegszik és a teteje habos nem lesz, ez nagyjából 10 perc.
2. A lisztet szitáljuk át egy tálba, rakjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat és a megkelt élesztőt. Jól gyúrjuk össze, majd hideg helyen pihentessük egy órán át.
3. A töltelékhez a diót daráljuk le, és keverjük össze a cukorral.
4. Pihentetés után a tésztát osszuk három részre, és egy lisztezett felületen mindegyiket nyújtsuk ki. Az egyik nyers lapot igazgassuk egy magas szélű tepsibe, kenjük meg lekvárral, és szórjuk meg a cukrozott dióval. Majd helyezzük rá a következő lapot, és azzal is hasonlóan járjunk el, mint az elsővel. Az utolsó lapot szurkáljuk meg több helyen villával.
5. Ezután egy 170 fokosra melegített sütőben süssük, nagyjából úgy 35 perc alatt aranybarnára.
6. Végül a glazúrhoz egy tűzálló edénybe öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a cukrot és a kakaót, majd folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Amikor szép fényes, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat. Majd egy széles késsel gyorsan kenjük a tészta tetejére.
7. Hagyjuk kihűlni, majd tálalás előtt szeleteljük fel.
4. Kókuszkocka
Hozzávaló:
Piskóta:
170 g cukor
2 tojás
2 evőkanál méz
50 g vaj
300 g liszt
2 dl tej
1 teáskanál szódabikarbóna
Csokoládémáz:
200 g vaj
170 g cukor
4 evőkanál kakaó
6 evőkanál tej
2 evőkanál rum
200 g kókuszreszelék
Elkészítés:
1. Először is a sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy 40 x 23 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Ez a sütőforma lehet kisebb is, úgy magasabb tésztát kapunk.
2. Robotgéppel a tojásokat a cukrot, a mézet és a puha vajat habosra keverjük.
3. Majd a szódabikarbónás lisztet a tejjel felváltva kisebb adagokban a krémbe keverjük.
4. Ezt követően a tepsibe simítjuk és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
5. És amikor már azt látjuk és érezzük, hogy langyos a piskóta, elkészítjük a csokoládémázat.
6. Vagyis a tejet és a vajat egy nyeles lábosba összeolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukorral összekevert kakaót és összeforraljuk, majd belekeverjük a rumot.
7. Végül a piskótát kockákra vágjuk, beleforgatjuk a csokoládéba és a kókuszreszelékbe.
5. Lekvárral töltött linzervirág
Hozzávaló:
150 gr liszt
80 gr vaj
csipetnyi só
1 tojás sárgája
3 ek. hideg víz
Elkészítés:
1. Először is keverjük a sót a liszthez, utána a hideg vajforgácsokkal morzsoljuk össze. Dolgozzuk bele a tojássárgáját, majd a hideg vízzel gyúrjuk tésztává. ( Ha nem áll egybe, adjunk hozzá egy kevés kis vizet.)
2. Ezt követően a tésztát cipóba kerekítve, letakarva tegyük 30 percre hideg helyre.
3. Miután megpihent nyújtsuk körülbelül fél centi vastagságú lapba, majd egy virág formájú szaggatóval szaggassunk belőle kekszeket.
4. Végül egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük el őket és egy 180 fokosra melegített sütőben nagyjából 10-12 perc alatt szép arany színűre süssük.
5. A kisütött virágformákat lekvárral vagy mogyorókrémmel ragasszuk össze és hintsük meg a tetejét porcukorral.
6. Narancsos csokitorta
Hozzávaló:
Tészta:
3 db tojás
200 gr liszt
1 tk. sütőpor
1 db narancs
50 gr étcsoki
50 gr kakaópor
150 gr vaj
150 gr cukor
400 ml tej
Máz:
3 ek. kakaópor
3 ek. cukor
50 gr vaj
tortadara a díszítéshez
Elkészítés:
1. A lágy vajat habosítsuk ki a cukorral. Adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét és a reszelt narancshéjat, majd forgassuk egybe.
2. Ezután egy külön edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport és a kakaót. Közben a vajas masszába üssük bele a tojást, öntsük fel a tejjel, tegyük hozzá a lisztes keveréket, és az egészet szép simára, csomómentesre dolgozzuk össze.
3. Majd készítsünk elő két olyan edényt, amelyek közül az egyik kisebb, a másik nagyobb, és szépen elférnek egymásban. A kisebb formát vajazzuk ki, ebbe öntsük a tésztamasszát. És rögtön fóliázzuk is le. A nagyobbik edényt félig töltsük vízzel, tegyük tűzre. Ebbe ültessük a kisebb edényt. A vizet hevítsük forrpontig, de utána mérsékeljük a tüzet, a vízfontos, hogy épp csak gyöngyözzön. Ügyeljünk arra, hogy másfél óráig, míg gőzöljük a tortát, a víz mennyisége lehetőleg megmaradjon.
4. Aztán ezt a kész tortát a sütőformában hagyjuk kihűlni, mivel picit majd összeesik, könnyű lesz azt kivenni.
5. Végül a mázhoz keverjük össze a hozzávalókat és közepes lángon körülbelül három perc alatt keverjük egyneművé. Miután egy kissé meghűtsük, könnyedén a torta közepére löttyintjük. Ebből adódóan majd a máz szépen magától szétfolyik. ( Egy kis tortadarával aztán még mutatósabbá tehetjük a süteményünket.)