Hagyományos disznótorossal segítettek az óvodásoknak

Szombaton egy hagyományos disznótorosnak lehettek szemtanúi azok, akik ellátogattak a hódmezővásárhelyi Tájházba. A disznóvágás nem csak a hagyományokat idézte fel, hanem egy nemes célt is szolgált.
Csáki Zsolt gasztro-szervező elmondta, hogy szerették volna megmutatni a város lakóinak, hogy hogy is néz ki egy igazi disznótoros. A munkálatokat egészen a feldolgozástól a főzésig-sütésig nyomon lehetett követni. A levágott állat 100-110 kilós volt, és olyan finomságok készültek belőle, mint például sült vér, hurka, kolbász, disznópaprikás és természetesen hagyományos orjaleves is, ami a hagyományos disznóvágás elengedhetetlen kelléke.
„A hódmezővásárhelyi gasztro-világnak mindig is a fő része volt a disznóvágás, ami András napján kezdődött el. Ezen a napon kezdődik a disznóvágási időszak, ami egészen karácsonyig tart. A családok ilyenkor megtöltötték a kamrát hússal, és készültek a téli időszakra. Ezeket a hagyományokat szerettük volna feleleveníteni a mai napon” – fogalmazott Csáki Zsolt.
A hagyományok megidézésénél még arra is ügyeltek, hogy megtartsák a korabeli paraszti udvar szerepeit. A disznóvágáson megjelent a gazdasszony, és a házigazda is szerepet kapott.
Azon kívül, hogy a látogatók finom falatokat kóstolhattak, az Oldalkosár utcai Óvoda mozgássérült gyermekeit is támogathatták. A felajánlásokat olyan kültéri játékok beszerzésére fordítják, amiket a mozgáskorlátozott gyermekek is tudnak használni.