quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely24.com archívum

Akár márciusig is tarthat a sütőtökszezon

2019. november 12.

A sütőtöktermés idén Magyarországon közepesnek számít – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában. Hozzátette, „nehezen indult az idei szezon, a sütőtököt hagyományos módszerrel általában helyrevetéssel termesztik, és mivel idén április vége, május eleje hideg volt, nehezen indultak növekedésnek az elvetett magok”. Kiemelte, a júliusi és augusztusi meleg idő valamelyest kompenzálta a termelőket.

A termelők tapasztalatai szerint a szélsőséges időjárási viszonyok, főleg az egyre gyakoribb aszályos időszakok miatt új termesztéstechnológiákra van szükség. Tavaly ugyan négyszáz mázsás termés volt sütőtökből, de a hatalmas aszály miatt  annak a minőségi része nem nem haladta meg a negyven mázsát – mondta Filep László sütőtöktermelő. Hozzátette, emiatt ma már a termőterületek felét öntözőberendezésekkel látják el.

Három fajta tököt termesztenek Magyarországon

Magyarországon a gazdák főleg a hagyományos nagydobosi sütőtököt, az orange-t és a kiszombori fajtát termesztik. A kiskertekben a nagydobosi, a nagyobb földeken pedig az orange tök a jellemző. Az orange tököt, más nevén

kanadai tököt körülbelül tíz-tizenöt éve kezdték termeszteni Magyarországon,

és a léiparnak már a 80 százalékát az adja, és friss fogyasztásra 40 százalékban vásárolnak fel – mondta a FruitVeB elnöke. Hozzátette, a sütőtöklevet nagyon sokan fogyasztják, legtöbb esetben más gyümölcsök levével keverve forgalmazzák.

Nagyüzemi körülmények között 300–500 hektáron termelnek sütőtököt, de a zöldség számos konyhakertben is megtalálható.

A legnagyobb termesztő körzet a Nyírségben van,

ahol a felvásárlókkal leszerződött gazdaságok sok esetben a tárolásra is berendezkednek. A Filep család húsz éve foglalkozik nagydobosi sütőtök termesztésével. Tíz hektáron termelnek évente tököt. Filep László elmondta, a minőségi tök mellett nyilván terem átlagos minőségű tök is, ami takarmánynak való. Az első időszakban egy átlagos termésnél, átlagos technológiánál 15 százalékos volt a minőségi termés. Ma már sikerült ezt az értéket negyven százalékra növelni.

A hagyományos tárolással akár márciusig megőrizhető a frissesség

A gazdaság jelenlegi eredményeit hosszas kísérletezés előzte meg. Azok a fajták kerülnek konyhakészen a fogyasztókhoz, amelyek ízre, illatra és formára is kiválóak. Filepné Pivoda Piroska elmondta, meghatározó a sütőtök cukortartalma.

Forrás: hirado.hu, borítókép illusztráció/pixabay