quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Miért számít csoda alapanyagnak a méz?

2019. október 25.

A méz a cukor természetesebb alternatívája, az ókori civilizációk gyógyításra is használták. Elsősorban fertőzött sebeket, gyomor- és bélproblémákat, illetve májproblémákat kezeltek vele. Manapság már azt is tudjuk, hogy fitotápanyagokban gazdag, gyulladásgátló és antioxidánsokat is tartalmaz.

Közel 20 000 különböző méhfaj létezik, ám ennek a számnak a mézkészítő méhek csupán kis mennyiségét teszik ki. Ez az Apis mellifera Linnaeus, vagy házi méh, illetve nyugati mézelő méh néven is ismert. Ez a faj az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható. Nemcsak a méz előállításáról ismert, hanem arról is, hogy viasz segítségével fészket épít a kolónia számára.

A méz egy tápláló, édes finomság, amelyet a méheknek köszönhetünk.

Színe a készítéséhez használt virágnektártól függ; a különböző színű méz különböző tulajdonságokkal rendelkezik. A sötétebb ízesebb és magasabb benne az antioxidánstartalom, míg a világosabb enyhébb aromájú és alacsonyabb az antioxidánstartalma.

Rengeteg felhasználási módja és egészségügyi előnye miatt a méz igen népszerű élelmiszer, ugyanakkor gyakran válik hamisítás áldozatává. A természetes összetételének vizsgálatát számos szakember állította már kutatása középpontjába.

A Journal of Natural Products kiadványban közzétett tanulmány szerint a Cseh Köztársaság kutatói fehérjék jelenlétét azonosították a mézben.

A fehérjemennyiség mézenként eltérő lehet, a kis mennyiségben való jelenléte megnehezíti az azonosításukat. A cseh kutatók proteomkutatás segítségével vizsgáltak meg 13-féle mézet.

Azt találták, hogy a mézminták közel azonos arányban tartalmaztak fehérjét. Ezek a fehérjék felelősek a méz antimikrobális tulajdonságaiért. Az antimikrobális azt jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint a baktériumok, a vírusok és a gombák. Ugyanakkor úgy vélik, hogy további vizsgálatok szükségesek a méz összetételének pontosításához.

Forrás: Origo.hu