quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 18. péntek
  -  Andrea, Ilma
Vásárhely24.com archívum

Tizenkét féléből lepényezett be a zsűri a Kőfal Fesztivál-és Lepénymustrán

2019. október 19.

Sós és édes finomságokkal telt meg az értékelő asztal a Tájházban ma délután, a Kőfal Fesztiválon.

Csáki Zsoltot,  gasztro-szervezőt, a Dél-alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság elnökét nemcsak a mostani verseny bírálói szempontjairól faggattuk ki, hanem arról is, milyen az igazi, jó vásárhelyi lepény!

Csáki Zsolt kóstol

“Az íz, az állag, a kinézet, a túró és a tészta aránya, ezek mind szerepet játszottak az értékelésnél. Az állagnál például fontos volt, hogy homogén szerkezetű legyen, és ne szemcsés, a túró pedig legyen sokkal vastagabb, mint a tészta. Idén sok volt az úgynevezett alja nélküli lepény is, és egy 3. kategóriában is hirdettünk nyerteseket, amelyek valamiért különlegesek voltak” – ismertette Csáki Zsolt.

És hogy milyen a valódi, hagyományos jó vásárhelyi lepény?

A gasztro-szervező – aki imádja egyébként a sós túrós lepényt – azt javasolta, ha jó lepényt szeretnénk készíteni, mindig házi, zsíros túrót használjunk és házi tejfölt. Fontos, hogy a tojássárgáját szétválasszuk a fehérjétől, előbb a sárgáját keverjük a túróhoz, majd a fehérjéből felvert habot, óvatosan forgassuk bele a masszába. A tészta legyen vékony! Az igazi vásárhelyicum egyébként sós, de az édes változatok is kedveltek – tudtuk meg. Utóbbi esetén is tegyünk mindig egy kis sót bele, mert kihozza az édes ízt.

Csáki Zsolt még hozzátette, nagyon fontos, hogy ezt a ránk jellemző finomságot és a többi, hagyományos vásárhelyi ételeket – úgy mint például a táskaleves – minél többször “elővegyük”, éppen ezért a jövőben szeretne minél több főzőfesztivált szervezni a városban, amelyek népszerűsítik a vásárhelyi ízöket.

A Kőfal Fesztiválon a különböző programok mellett kint helyi árusok várták az érdeklődőket, és természetesen náluk is lehetett kapni túrós lepényt. Találtunk sós-kaprosat, édeset, aszalt szilvásat, vörös áfonyásat és málnásat is. Mindegyikből “bespájzoltunk”, mert a túrós lepényből sose elég!

A díjazottak:

hagyományos édes:

  1. hely: Fapuma
  2. hely: Benkő Erika
  3. hely: Kemovszki Judit

hagyományos sós:

  1. hely: Fapuma
  2. hely: Kosztolányi Ferencné
  3. hely: Kis Lajosné

különleges: 1. hely: Tóth Tünde, 2. és 3. hely: Kis Imréné

különdíj: Szabó Sándorné, Nyoli Imréné, Kemovszki Judit

Kapcsolódó cikkünk:

II. Kőfal Fesztivál és lepénymustra vár szombaton a Tájházban