Tizenkét féléből lepényezett be a zsűri a Kőfal Fesztivál-és Lepénymustrán

Sós és édes finomságokkal telt meg az értékelő asztal a Tájházban ma délután, a Kőfal Fesztiválon.
Csáki Zsoltot, gasztro-szervezőt, a Dél-alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság elnökét nemcsak a mostani verseny bírálói szempontjairól faggattuk ki, hanem arról is, milyen az igazi, jó vásárhelyi lepény!

Csáki Zsolt kóstol
“Az íz, az állag, a kinézet, a túró és a tészta aránya, ezek mind szerepet játszottak az értékelésnél. Az állagnál például fontos volt, hogy homogén szerkezetű legyen, és ne szemcsés, a túró pedig legyen sokkal vastagabb, mint a tészta. Idén sok volt az úgynevezett alja nélküli lepény is, és egy 3. kategóriában is hirdettünk nyerteseket, amelyek valamiért különlegesek voltak” – ismertette Csáki Zsolt.
És hogy milyen a valódi, hagyományos jó vásárhelyi lepény?
A gasztro-szervező – aki imádja egyébként a sós túrós lepényt – azt javasolta, ha jó lepényt szeretnénk készíteni, mindig házi, zsíros túrót használjunk és házi tejfölt. Fontos, hogy a tojássárgáját szétválasszuk a fehérjétől, előbb a sárgáját keverjük a túróhoz, majd a fehérjéből felvert habot, óvatosan forgassuk bele a masszába. A tészta legyen vékony! Az igazi vásárhelyicum egyébként sós, de az édes változatok is kedveltek – tudtuk meg. Utóbbi esetén is tegyünk mindig egy kis sót bele, mert kihozza az édes ízt.
Csáki Zsolt még hozzátette, nagyon fontos, hogy ezt a ránk jellemző finomságot és a többi, hagyományos vásárhelyi ételeket – úgy mint például a táskaleves – minél többször “elővegyük”, éppen ezért a jövőben szeretne minél több főzőfesztivált szervezni a városban, amelyek népszerűsítik a vásárhelyi ízöket.
A Kőfal Fesztiválon a különböző programok mellett kint helyi árusok várták az érdeklődőket, és természetesen náluk is lehetett kapni túrós lepényt. Találtunk sós-kaprosat, édeset, aszalt szilvásat, vörös áfonyásat és málnásat is. Mindegyikből “bespájzoltunk”, mert a túrós lepényből sose elég!
A díjazottak:
hagyományos édes:
- hely: Fapuma
- hely: Benkő Erika
- hely: Kemovszki Judit
hagyományos sós:
- hely: Fapuma
- hely: Kosztolányi Ferencné
- hely: Kis Lajosné
különleges: 1. hely: Tóth Tünde, 2. és 3. hely: Kis Imréné
különdíj: Szabó Sándorné, Nyoli Imréné, Kemovszki Judit
Kapcsolódó cikkünk:
II. Kőfal Fesztivál és lepénymustra vár szombaton a Tájházban