quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Az e-cigaretta már rövid idő után is gyulladást válthat ki a nem-dohányzóknál

2019. október 17.

Egy új tanulmány szerint az e-cigaretta “inhalálása” már rövid idő alatt is gyulladást okozhat a sejtekben a nem-dohányzóknál.

Az Ohiói Állami Egyetem rákkutató központjának kutatói, az Arthur G. James Rákkórház és a Richard J. Solove Kutatóintézet tudósai által publikált kutatás számol be elsőként arról, hogy az e-cigarettázástól nem-dohányzó felnőttek szervezetében biológiai változást tapasztaltak. A kutatást a Cancer Prevention Research folyóirat szerdai számában publikálták.

A medicalxpress.com tudományos portál ismertetése szerint a kutatók tüdőtükrözéssel vizsgálták a gyulladásos és dohányzással kapcsolatos hatásokat. Megállapították, hogy négyhetes – nikotin és ízesítés nélküli – e-cigaretta használat után kimutatható volt a tüdő sejtjeiben a gyulladás. Bár a változás a kontrollcsoporthoz mérten csekély volt, de az adatok azt jelzik, hogy rövid távú használat is okozhat sejtszintű gyulladást.

A dohányzás okozta gyulladás a tüdőrák és más légúti betegség kialakulásának fontos előrejelzője.

A tanulmány vezető szerzője, Peter Shields, az Ohiói Egyetem kutatója hangoztatta, hogy az e-cigaretta használatával kapcsolatba hozható bármilyen szintű sejtes gyulladás aggodalomra ad okot, mivel az e-cigaretta élelmiszerekben és kozmetikai cikkekben használt és ott biztonságosnak vélt hatóanyagairól – a propilén-glikolról és növényi glicerinről – még nem tudjuk, hogy a hevítés és inhalálás során esetleg nem válnak-e károssá. A kutatók hangsúlyozták, hogy még ebben a kis kutatásban is kimutatható volt a hatásuk.

Shields emlékeztetett arra, hogy általában azt gondolják az emberek, hogy az e-cigaretta biztonságosabb a dohányzásnál. “Valójában az ipar olyan gyorsan változik – minimális szabályozás mellett -, hogy a felhasználás túllő a tudományos megértés sebességén. Közegészségügyi válság alakul ki, amelyet nagyon komolyan kell vennünk tüdőegészségügyi, rákkockázati és függőségi szempontból is. Lehet, hogy az e-cigik biztonságosabbak a dohányzásnál, de az nem azt jelenti, hogy biztonságosak, és tudnunk kell, hogy mennyire nem azok” – fogalmazott.

A tanulmány jelentőségét növeli, hogy a közelmúltban számos e-cigarettázáshoz kapcsolható haláleset és súlyos megbetegedés történt, és az is kiderült, hogy a nikotin és a marihuánaolajok e-cigarettával való belélegzése lehet az ok.

A kutatáshoz 30 egészséges, nem dohányzó önkéntest toboroztak, hogy a dohány és az e-cigaretta hatását vizsgálják a tüdőben. A vizsgálat során a résztvevők tüdejében bekövetkezett változást az orrukon vagy a szájukon át bevezetett vékony csövön keresztül vett mintákból elemezték. A véletlenszerűen összeállított csoportot arra kérték, hogy négy hétig használjon e-cigarettát, amely 50 százalék propilén-glikolt vagy 50 százalék növényi glicerint tartalmazott, de nikotint vagy ízesítőket nem. A tesztjeiket végül egy nem dohányzó csoporttal hasonlították össze. A két csoport között nem volt nagy különbség, de azoknál kimutathatóan nagyobb volt a gyulladás szintje, akik többet e-cigiztek.

A kutatók hozzátették, hogy tovább, hosszú távú kutatások szükségesek az e-cigaretta egészségügyi hatásaival kapcsolatban, és azt is vizsgálni kell, hogy az ízesítőanyagoknak, illetve a propilén-glikol és a növényi glicerin különböző arányainak milyen hatása lehet.

Fotó: Illusztráció