quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

A magyar konyha remekeit keresik a slow food hívei is

2019. szeptember 06.

A Slow Food Weekend Guide útikalauzát olaszul írták, aminek az az oka, hogy a világszervezet olasz alapítású, Carlo Petrini 32 évvel ezelőtt indította – mondta Szekeres Diána, a Slow Living Hungary elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A Slow Livingen keresztül a saját kultúránkat szeretnénk erősíteni, terjeszteni. A cél az értékes szellemi termékek, kulturális értékek terjesztése, illetve az egészsége és tiszta élelmiszer védelme és eljuttatása az emberekhez.
Harminc éve jött létre a slow mozgalom, egy olasz gasztroújságírónak, Carlo Petrininek köszönhetően. Rómában a Spanyol lépcsőnél szerettek volna nyitni egy gyorséttermet, erre válaszként meghirdetett egy tüntetést, hogy megvédje az olasz mezőgazdasági és étkezési kultúrát. A slow mozgalom az egyetlen olyan mozgalom a világon, ami nem valami ellen, hanem valamiért küzd.

Azóta pozitív élményekkel, termelői hálózattal, éttermekkel, Michelin-csillagos séfekkel és különböző slow ágakkal bővült a mozgalom.

Kisebb paradoxon, hogy sokat és gyorsan kell dolgozni azért, hogy a slow (a szó lassút jelent angolul, de az egészségesre utal) termékeket előállítsák, viszont a slow elsősorban a fogyasztókat kell, hogy megérintse: ennek hatására lehetőleg olyan helyekre menjenek, ahol ízesebb, természetközeli és lassabb az élet.

A magyarországi slow mozgalom is több lábon áll ma már: azt hirdeti, hogy egészségesebb ételeket és italokat fogyasszunk, hagyjunk időt ezek megízlelésére, kipróbálására, és a kultúrát is úgy engedjük be, hogy azt élvezzük, ne pedig fogyasszuk.

A Slow Travel tudatos utazási forma, amely nemcsak arra apellál, hogy nyugodtabban, időt szánva ismerjük meg a dolgokat, hanem arra is, hogy utazás közben rávegyük az embereket, bizalommal forduljanak a helyiekhez, a vidékhez, a kisvárosokhoz, falvakhoz vagy éppen egy nagyvároshoz, annak agglomerációjához – mondta Szekeres Diána.
Mivel idén már hazánk is belekerült az útikalauzba, a külföldiek a könyv segítségével eljutnak vidéki és Budapest környéki helyekre is.

Minden országban a slow mozgalom vezetője péntek estétől vasárnap estig elkalauzolja az embereket, ezt követően pedig nem ritkák a visszajelzések, hogy hol érezték jól magukat, és miket tapasztaltak a termékekkel kapcsolatban.
Ebben a könyvben összesen tíz oldal van, így még nagyobb büszkeség, hogy Magyarország idén belekerült.

(Forrás: hirado.hu, Fotó: MTI/Beliczay László)