quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 04. szerda
  -  Bulcsú
Vásárhely24.com archívum

Szegedi Hungarikum Fesztivál – van kereslet a minőségre

2019. augusztus 13.

Aki kilátogatott a fesztiválra, az valóban találkozhatott igazi hungarikumokkal is. Ezek közé tartozik a szegedi paprika is. Biacsi Tamást idén hívták el először a fesztiválra, hogy bemutassa díjnyertes Rubin fűszerpaprikájukat.
– Nagy a kereslet a szegedi paprikára, főleg a jó minőségű őrleményekre, a paprikamagból készült olaj kevésbé ismert. Felhívom az érdeklődők figyelmét, hogy az őrölt paprikából is van füstölt, amely más eljárással készül, az olajat pedig akár meg is kóstolhatták – mesélte a Délmagyarnak Biacsi Tamás.

A fesztivál rendszeres vendégei közé tartozik a Dél-Magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesülete, akik nemcsak a kész termékekre, hanem a munkafolyamat bemutatására is figyelmet fordítottak.

– Minden évben itt vagyunk és bemutatjuk, milyen régi magyar mesterségek vannak. Sokan megállnak, még a fiúkat is érdekli, miként működik a szövőgép, hogyan kell a fát faragni, a citerakészítő mesterünk pedig citerázik és énekel is a közönséggel – részletezte Tarjányiné Csitári Márta, aki a híres szegedi bicskákat mutatta be, azok közül is a nevezetes halas bicskát.

Egyetlen vásár sem múlhatna el gasztronómiai élvezetek nélkül, javában sült a kenyérlángos, főtt a pörkölt, az édesszájúaknak pedig kürtőskalács és rétes, mellé pedig lehetett válogatni, volt pálinka, bor és sör is, este pedig koncertek.

Egyszóval megvan minden eleme, amely egy jó fesztiválhoz kell, azonban van hová fejlődnie is, ha a hungarikumok bemutatását tűzték ki célul. Számos olyan eleme van, amely ugyan nem hungarikum, de helyi érték, és az is lehet, hogy a jövőben feljebb lép a nemzeti értékpiramisban.

Forrás és fotók: delmagyar.hu