Különleges ízvilágba kalauzol a szegedi cukrász remekműve, amit Magyarország Cukormentes Tortájának választottak

A cikkben leírják, összesen 14,9 gramm szénhidrát van egy szelet tortában, nincs benne hozzáadott cukor és gabonaliszt sem. Helyette van bőségesen gesztenye, amit pasztörizált tojással és tejszínnel kevertek össze, így az első réteg egy könnyed hab, ezt követi a savanykás ízű áfonyaréteg, amibe citromlevet és csillagánizst is tettek, majd az izgalmas mogyorós-mandulás ropogós, és végül a piskóta. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, azon koronaszerűen csokoládéívek, bennük pedig egy áfonyaszem.
„Ha azt mondom, hogy nagyon snassz egy klasszikus gesztenyetorta, kell bele valami poén. Évek óta szerettem volna a gesztenyéből egy extra tortát készíteni, hiszen a családom és a cukrászda után nagy szerelmem ez a termés. Most kaptam az alkalmon, fejben és papíron megterveztem, és jelentkeztünk az ország tortája versenyre. A cukormentes kategóriában nagyon szigorúan veszik a dietetikai szempontokat, erre ügyeltünk végig, viszont itt nem volt olyan hangsúlyos a hazai összetevő, de törekedtünk rá. Egyszer készítettük el, azt vittük fel zsűrizésre, egyből a legjobb ötben voltunk, ezt követően már csak a textúrákat finomítgattuk, például a ropogóst tökéletesítettük” – nyilatkozta a lapnak Gyuris László.
Hozzátette, jövőre is indulnak, hiszen cél minél többször elnyerni a címet.
Augusztus 18-ától bárki megkóstolhatja a győztes tortát.
(Forrás: delmagyar.hu; Fotó: Frank Yvette)