quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

Új termékekkel válaszol a változó igényekre a malomipar

2019. július 31.

Sok új termék jelent meg, különböző süteménylisztek, extra finom süteményliszt, kelt tésztához süteményliszt, de egyre jobban keresik a rozslisztet és a tönkölylisztet is a vásárlók – mondta Adamecz Péter, a Goodmills Magyarország értékesítési vezetője a Magyar gazda heti adásában.

A fogyasztói oldalon egyre inkább az egészséges, akár a bio- vagy más gabonákból készült lisztek a jellemzőek, egyre nagyobb a keletje a gluténmentes termékeknek is, és egyes kutatások szerint a lakosság csaknem 10 százaléka igényelné ezeket a termékeket – tette hozzá.

Konzervatív ipari fogyasztók

Az újfajta liszteket inkább a fogyasztók igénylik, az ipari szereplők kevésbé, így ezek a piacnak még csak néhány százalékát teszik ki.

„Még mindig a finomliszt viszi el a legnagyobb arányt a felhasználásból. Az ipari szereplők nem annyira nyitottak az új termékek irányába. A BL 55-ös finomliszten kívül, ami alap, a 80-as, a 112-es sötétebb liszteken kívül a felhasználás tulajdonképpen néhány tized vagy ezred százalékra korlátozódik a más jellegű termékekből” – emelte ki az értékesítési vezető.

Új technológiák, növekvő hatékonyság

Az ipari felhasználás fejlődésében nagy szerepe van a malomipar technológiájának, amely az utóbbi 30–40 évben alakult át. Ma már

számítógépekkel vezérelt, automatizált gépekkel dolgoznak a malomiparban,

ami jelentősen növeli a búza felhasználásának a hatékonyságát.

A leginkább pozitív hatása ott van a modern technológiának, hogy a kiőrlést tudtuk javítani, a búzaszemből elkülöníteni a lisztet és a korpát. A korábbi malomipari technológiákban ez hagyományosan 71,2 százalékos érték volt, a mostani, korszerű eljárások segítségével 80 százalékosra lehet kiőrölni a búzaszemet, vagyis száz kilogramm búzából 80 kilogramm lisztet állítunk elő, és csak 20 kilogramm a korpa – mondta az adásban Halasi Tibor, a Goodmills Magyarország minőségbiztosítási szakértője.

A GoodMills tiszapalkonyai malmában csaknem 90 ezer tonna búzát használnak föl, míg a cégcsoport éves őrlési  kapacitása 350 ezer tonna.

A gabona és a liszt minőségét négyszer-ötször is ellenőrzik,

mielőtt a felhasználóhoz kerül, ugyanis különböző iparágak különböző típusú liszteket igényelnek.

„Minden egyes iparágnak megvan az a sajátos minősége, amit nekünk tartanunk kell. Az ipari vevők többségének a reológiai (az anyagok folyási képessége) tulajdonságok a fontosak, vagyis hogy a termékük megfelelő méretű, alakú legyen, és jól tudják feldolgozni – tette hozzá Halasi Tibor.

Előtérben a minőség-ellenőrzés

A cégnél felhasznált búza több mint 90 százaléka magyar alapanyag. Az idei időjárás nem kedvezett a gabonának, így különösen oda kell figyelni a minőség-ellenőrzésre.

„A gabonát csapadékos időben megfertőzi a mikroszkopikus gomba, és ez toxint, méreganyagot termel. Az idei évben is van egy bizonyos toxinszennyezettség, és mi ezt vizsgáljuk, és a fertőzött tételeket nem engedjük be a telepre” – emelte ki a minőségbiztosítási szakértő.

A fejlesztések területén az élelmiszer-biztonságon van a legnagyobb hangsúly, azt fejleszteni kell, ebben az üzemben is nemrég került beépítésre egy optikai eszköz, amellyel kiválogatjuk a gombafertőzött szemeket – mondta Halasi Tibor.

Az időjárás idén hatással volt a gabona minőségére, a szakemberek szerint azonban a korszerű malomipari technológiáknak köszönhetően a liszt mennyisége nem lesz kevesebb.

Forrás: hirado.hu, borítókép illusztráció