Jól fogy a csemegekukorica a szegedi Mars téri piacon

Népszerű nyári étel a csemegekukorica, a szélsőséges tavaszi időjárás ellenére jó állapotban vannak a táblák, hetek óta árulják már a csöveket a szegedi Mars téren is. A nagycsarnokban, ahol azért több a portékáját a nagybani piacon beszerző viszonteladó, csak egy-két helyen talált a Délmagyar csemegekukoricát, a szabadtéren, ahol inkább őstermelők árulnak, annál többet.
Átlagosan 120 forintért adnak egy csövet, 100 forint alatt itt nem is igen találni.
A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon sem igazán olcsóbb, a hét elején az első osztályú csövekért jellemzően 80-100, a gyengébbekért 50-60 forintot kértek a termelők. Itt persze nem csöves, hanem zsákos a kiszerelés, a nagyobból 20-25, a kisebből 25-30 a minimálisan megvásárolható darabszám. A multiknál is ott van már a hazai csemegekukorica, az Auchanban például 115 forintért adják – egyébként bomba áron.
Magyarország a világ három legfontosabb csemegekukorica-termelője között van, területe az első helyen áll Európában. – Jellemzően 30-34 ezer hektárról évente 500-600 ezer tonnát takarítunk be – tudta meg a delmagyar.hu a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. A táblák több mint 70 százaléka öntözött, ennek is köszönhető a nagy termelési biztonság. A július eleji viharokat a környékünkön megúszta a csemegekukorica.
Kevesen tudják róla, hogy a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle az országban. A belföldön gyártott csemegekukorica-termékek közel 95 százalékát exportáljuk. Konzervből több mint 200 ezer tonna volt a kivitel, míg a fagyasztott áruból 72 ezer tonnát szállítottunk külföldre. Főleg Németországba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba és a lengyelekhez. A legfontosabb termőtájak közül kiemelkedik Hajdú-Bihar 14 ezer hektárral, de 3-4 ezer hektárnyi van egyebek között Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében is.
A termés kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. Évről évre emelkedik a frissen vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is. A magyar fogyasztás évente mindössze évi 1-1,5 kilogramm feldolgozott termék személyenként. Ehhez jön még a frissen elfogyasztott, ám erről nincsenek adatok a kamaránál.
Forrás: delmagyar.hu